Pozivamo Vas na obilježavanje dana Sv. Blaža 03.02.2020. godine (ponedjeljak) u 18h, Župa Sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu

Sveti Blaž, biskup, svetac i mučenik je zaštitnik oboljelih od bolesti grla te Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec po uzoru na Hrvatsku zajednicu laringektomiranih organizira i u Međimurskoj županiji već osmu godinu za redom obilježavanje “Blaževog”, ove godine u suradnji s Župom sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu te s ostalim suradnicima.

Tim povodom organiziramo u ponedjeljak, 03.02.2020. godine u 18,00 h u Crkvi sv. Antuna Padovanskog Čakovec Svetu Misu i blagoslov grla te odmah nakon toga edukativno-humanitarna akciju pod nazivom “Zajedno smo jači i glasniji”. Tijekom te akcije, predstavit će se rad Kluba laringektomiranih, a ponudit će se jabuke i drugi prigodni predmeti koje su izradili članovi Kluba laringektomiranih, a za koje će se prikupljati dobrovoljni prilozi namijenjeni financiranju rehabilitacije laringektomitranih osoba na sedmodnevnom intenzivnom tečaju nadomjesnog govora i psihoonkološke terapije u Crikvenici.

Nakon Sv. Mise i blagoslova grla te predstavljanja kluba, u pastoralnom centru će biti organizirano druženje članova Županijske lige protiv raka Čakovec s mještanima općine, te članovima udruga i župe.

Cilj je obilježavanja dana Svetog Blaža senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba, upoznavanje s radom Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec te ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, godišnje u Hrvatskoj od raka grkljana obolijeva nešto više od 300 osoba (2016. godine 313 muškaraca i 24 žene), a u Međimurskoj županiji prosječno godišnje obolijeva 6 osoba (2016. godine 6 muškaraca). Prema Izvješću o umrlim osobama, u 2018. godini je u Hrvatskoj od raka grkljana umrlo 169 osoba (159 muškaraca i 10 žena), a u Međimurskoj županiji 3 osobe (3 muškarca).

Jabuke za akciju “Zajedno smo jači i glasniji” donirali su: OPG Mihalic Kristijan iz Pribislavca, Hižman Ivan i Bernarda iz Pribislavca te OPG Ćeh Mladen iz Belice, platnene ekološke vrećice izradila je tvrtka “Novaković d.o.o.” Gardinovec, a prigodne predmete od drveta izradio je pokojni član našeg kluba laringektomiranih Dragutin Kamenić. Od srca im svima zahvaljujemo. Isto tako najljepše zahvaljujemo fra Tomislavu Božičeku, župniku Župe sv. Antuna Padovanskog, udrugama, i drugim suradnicima na pomoći u realizaciji obilježavanja Dana Sv.Blaža.

Nadamo se da ćete i Vi svojim dolaskom podržati rad našeg kluba, na čemu Vam unaprijed zahvaljujemo!

Radujemo se Vašem dolasku i podršci, jer “Zajedno smo jači i glasniji”!

 

Predsjednik Kluba larigektomiranih – Ivan Lepoglavec i stručni suradnici Kluba Renata Kutnjak Kiš, dr.med., Marija Prekupec, dipl.med.techn. i Dejan Jurović, bacc.med.techn.

 

Tajnica Županijske lige protiv raka                             Predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec

Irena Šestak, dipl. psih., mentor                                            prim. Hussein Saghir, dr.med.

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Poziv- Blaževo 2020
542.67 kB