Pozivamo vas da se uključite u obilježavanje Europskog dana bez dizala (13. svibnja 2016. godine)

Što možemo učiniti?

Obzirom da sedentarni način života postaje sve učestalija, a opasna navika suvremenog društva, sasvim je jasno da je potrebna hitna promjena – usvajanje aktivnog stila života. Kako bi podržali i promovirali takvu promjenu, prošle godine je pokrenuta nova Europska inicijativa – Dan bez dizala. Dan bez dizala je pan-Europska inicijativa i dio kampanje „Krećimo se sada“ (NowWeMove) koju je pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu (International Sports and Culture Association-ISCA).

Dan bez dizala je inicijativa koju je moguće provesti u zgradi Vaše ustanove/ureda, škole, u shooping centru, u stambenoj zgradi, u hotelu, na javnim prostorima s pokretnim stepenicama, na parkiralištima, sveučilištima te ostalim javnim ili privatnim institucijama. Osnovna je ideja promoviranje korištenja stepenica umjesto dizala (ili pokretnih stepenica) uz slanje poruke da je kretanje jednostavno i lako te da ga je moguće „uklopiti“ u svakodnevnu rutinu.

Kada će se obilježavati Europski dan bez dizala i na koji način?

Europski dan bez dizala će se ove godine diljem Europe obilježiti 13. svibnja (petak) 2016. godine. Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA), u suradnji sa svojim lokalnim partnerima će pozvati građane, ustanove, tvrtke, udruge … da zatvore neka od svojih dizala (ili da samo uz dizala postave promotivne materijale) te da pozovu svoje zaposlenike te druge korisnike da umjesto dizala u to vrijeme koriste stepenice poštujući pri tome potrebe osoba s invaliditetom i osoba koje imaju određena ograničenja zbog nekih bolesti i stanja.

Pozivamo i Vas da se uključite u ovu inicijativu u cilju postizanja našeg zajedničkog cilja – obraćanja pozornosti javnosti na važnost tjelesne aktivnosti i njezinog utjecaja na psihičko i mentalno zdravlje te da zajedno pokažemo kako je jednostavno biti tjelesno aktivan unatoč zauzetom rasporedu.

Više informacija o Danu bez dizala uz praktične ideje o mogućnostima obilježavanja tog dana uz promotivne materijale dostupno je na slijedećoj web stranici:

http://no-elevators-day.nowwemove.com/how-to/ na kojoj ujedno možete i prijaviti svoju aktivnost. Molimo Vas da i nas obavijestite o svojim planovima.

 

Unaprijed Vam zahvaljujemo na suradnji!

 

 

Koordinatorica kampanje u ZZJZ MŽ                                          Ravnateljica Zavoda

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.                                            prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
EU DAN BEZ DIZALA-poster
187.79 kB
EU DAN BEZ DIZALA-letak
752.64 kB