“Povezanost između poremećaja spavanja, debljine i tjelesne aktivnosti” – Savjetovalište za prevenciju i tretman prekomjerne tjelesne težine i debljine Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

Nedovoljna duljina ili kvaliteta sna povezani su sa većim rizikom za prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu. Nesanica, opstruktivna apneja u spavanju te sindrom nemirnih nogu najčešći su poremećaji spavanja koji značajno povećavaju rizik za brojne bolesti i stanja te umanjuju kvalitetu života oboljelih osoba. Brojne su studije istraživale utjecaj poremećaja spavanja na pojavu debljine kao i utjecaj debljine na poremećaje spavanja te utjecaj poremećaja spavanja na tjelesnu spremnost, odnosno mogućnosti provođenja redovite tjelesne aktivnosti  i vježbanja. S druge strane, sve je više studija koje proučavaju utjecaj redovite tjelesne aktivnosti i vježbanja na liječenje debljine i poremećaja spavanja.

Iako je i nadalje potrebno provođenje velikih kontroliranih studija u tom području, može se zaključiti da redovita tjelesna aktivnost i vježbanje imaju pozitivan učinak, kako na smanjenje tjelesne težine, tako i na poboljšanje simptoma najčešća tri spomenuta poremećaja spavanja, kao i na poboljšanje ukupne kvalitete života.  Dakle, aktivan – zdravi stil života, neobično je važan u prevenciji i tretmanu debljine i  poremećaja spavanja.

 

Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog,  voditeljica savjetovališta

Fotografije uz članak: