Ospice u Hrvatskoj

spice (morbili)

Što su ospice i koji su simptomi bolesti?

Ospice su vrlo zarazna bolest koju uzrokuje virus ospica( morbilla).

Inkubacija bolesti traje 7-14 dana, a nakon toga dolazi do povišenja tjelesne temperature, curenja nosa, suhog kašlja te crvenila i suzenja očiju. Također se pojavljuju i tzv. Koplikove pjege (sitna bijela zrnca) na sluznici usne šupljine s unutrašnje strane obraza. Treći do peti dan bolesti izbija karakterističan osip, najčešće prvo iza ušiju, na čelu, potom po licu, ispod kose, vratu, prsima te nerijetko na dlanovima i stopalima. Osip izbija 48 sati i traje 4 do 5 dana, nakon čega osip blijedi a koža se peruta.

 

Kako se prenose ospice?

Ospice se prenose kapljičnim putem (virus se širi kašljanjem i kihanjem), odnosno izravnim kontaktom s bolesnikom tj. njegovim sekretima iz usta i nosa. Izvor zaraze je bolesnik 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja osipa. Budući se virus vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se 90% osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu preboljele ospice. Virus može preživjeti 2 sata na površinama i predmetima.

Da li se mogu javiti komplikacije ospica?

Oko 17% oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti kao što su upala uha, upala pluća, febrilne konvulzije (grčenje usljed visoke temperature), proljev ili upala mozga (encefalitis). Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se u oko 6% oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica. Prema posljednjim podacima u Europskoj uniji godišnje se registrira 1 umrli na 3-4 tisuće oboljelih od ospica. U najvećem riziku od komplikacija i smrti su mala djeca do 2 godine.

 

 

Kako se liječe ospice?

Nema specifičnog lijeka protiv ospica. Bolest se liječi simptomatski, a u slučaju komplikacija provode se razne metode liječenja.

Kako spriječiti oboljevanje od ospica ?

S obzirom da ne postoji specifična terapija ospica, najučinkovitija mjera sprečavanja oboljevanja od ospica je cijepljenje!

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv ospica obavezno, provodi se kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole koje se daje nakon navršenih godinu dana starosti, te ponovo pri pregledu za upis u osnovnu školu.

Za naše stanovništvo je od ključne važnosti održati visoku procijepljenost protiv ove bolesti. Time najuspješnije sprječavamo pojavu bolesti.

Kako spriječiti širenje infekcije virusom ospica ?

U sprečavanju širenja infekcije važno je pravovremeno otkrivanje oboljelih, njihova izolacija te identificiranje i obrada osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima da bismo neimunima ponudili zaštitu nakon izlaganja virusu, tzv. postekspozicijsku profilaksu. U cijelom tom procesu ključna je prijava oboljelih od strane liječnika koji sumnja na ospice nadležnom epidemiologu kako bi se epidemiološki posao mogao u potpunosti obaviti.

Osobama koje primijete gore navedene simptome, a nisu preboljele ospice niti su protiv njih cijepljene preporučujemo da se što prije jave svom liječniku da bi se pravovremeno dijagnosticirala bolest, izolirao bolesnik i počelo s obradom njegovih kontakata.

Oboljevanje od ospica u Europi i svijetu

Ospice se u obliku većih ili manjih epidemija i dalje javljaju u mnogim zemljama Europe (Bosna, Srbija, Italija, Austrija, Rumunjska.), Azije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike. Stoga putovanje necijepljenih osoba u te zemlje predstavlja rizik, ne samo za putnika već i za osobe u kontaktu koje nisu putovale. Ospice su jedan od vodećih uzroka smrtnosti među malom djecom. U 2013. bilo je u svijetu 145.700 smrtnih slučajeva od ospica (svake 4 minute umre jedna osoba).

Posljednjih godina u Europskoj Uniji godišnje se prijavi između 5 i 30 tisuća oboljelih od ospica. Europska komisija izdala je preporuku o minimalnom 95%-tnom cijepnom obuhvatu, kako bi Europska Unija što skorije bila slobodna od ospica. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u 2014. g. u Bosni i Hercegovini je u epidemiji ospica oboljelo 3.426 osoba, a prema podacima Nacionalnog inštituta za javno zdravje Slovenija, u studenome i prosincu su u Sloveniji oboljele 43 osobe.

Oboljevanje od ospica u Hrvatskoj

Nakon uvođenja cijepljenja protiv ospica broj oboljelih se znatno smanjio. Prije 1968. g. (kad je u Hrvatsku uvedeno obavezno cijepljenje protiv ospica), prosječan godišnji broj oboljelih bio je oko 15 – 20.000, dok je u posljednjih 5 godina u Hrvatskoj ukupno oboljelo 22 osobe, što je prosječno 4-5 oboljelih godišnje. U 2013. g. nije bilo oboljelih od ospica.

U prosincu 2014. godine u Hrvatskoj je zabilježeno nekoliko slučajeva unosa ospica iz inozemstva (iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije), a neki od importiranih slučajeva su rezultirali širenjem infekcije među necijepljenim članovima obitelji, što je dovelo do nekoliko obiteljskih grupiranja ospica. Dodatno, zabilježili smo pojedinačne slučajeve sa ili bez daljnjeg prijenosa bolesti na bliske kontakte, a za koje ne možemo utvrditi da su se zarazili u inozemstvu.

Na temelju ovih podataka može se zaključiti da u Hrvatskoj vlada epidemija ospica koja je za sada manjih razmjera, a velik dio oboljelih čine kontakti osoba koje su se zarazile u inozemstvu.

Iako je do sada tek jedanaest službenih prijava slučajeva ospica, procjenjuje se da je do sada oboljelo šesdesetak osoba u Hrvatskoj.

Oboljevanje od ospica u Međimurskoj županiji

U Međimurskoj županiji je prije 20 godina zabilježena jedna veća epidemija koja je importirana te su poduzete protuepidemijske mjere za sprečavanje širenja te bolesti .U posljednjih 5 godina nije bilo oboljelih od ospica u našoj županiji . Unatrag 10 godina procijepljenost na području Međimurske županije za MPR cjepivo je iznad 95% i za primarno cjepljenje i za docjepljivanje.

 

Pripremile: liječnice Djelatnosti za epidemiologiju