Oboji svijet svojom dobrotom – održano središnje županijsko obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije i Školskim preventivnim programima osnovnih i srednjih škola organizirao je središnje obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti  za predstavnike osnovnih i srednjih škola 15.12.2022. od 12-14 sati u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pribislavec.

I ove su se godine tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.2022.) u organizaciji školskih preventivnih programa u svim osnovnim i srednjim  školama naše županije odvijale brojne aktivnosti. Dio aktivnosti tradicionalno je bio usmjeren ka edukaciji o štetnosti svih sredstava ovisnosti i ovisničkih ponašanja, a ove smo godine, sukladno aktualnim trendovima među mladima, progovorili i o rastućem problemu učestalog konzumiranja energetskih napitaka kod djece i mladih. Uz to, nastojali smo potaknuti učenike na odabir pravih vrijednosti, te su naši osmaši i učenici prvih razreda srednje škole izrađivali  plakate ili snimali kratki video (filmić) u trajanju oko 2 min na temu  „Oboji svijet svojom dobrotom“. Maštoviti učenički radovi bili su izloženi/prikazani tijekom susreta.

Na početku je učenike i njihove voditelje u ime ravnatelja škole domaćina pozdravila knjižničarka Ivana Kramar, a u ime organizatora prisutnima se obratila ravnateljica Zavoda prim. Marina Payerl-Pal te izrazila svoje zadovoljstvo ostvarenom suradnjom i oduševljenje izloženim radovima. Svojim su dolaskom podršku iskazali i predstavnici županijskog Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb.

Učenice škole domaćina Kaja Horvat, Kjara Okreša, Lana Palfi, Zita Tomšić i Lara Pongračić izvele su kratki scensko-edukativni program na temu štetnosti sredstava ovisnosti, a nakon njih je Marijana Krajačić, mag. nutricionizma iz Zavoda za javno zdravstvo MŽ održala zanimljivo predavanje pod nazivom „Energetska pića – sastav, učinak i štetnost po zdravlje“.

Ovogodišnje obilježavanje održano je u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova koja je izradila platnene vrećice koje su se kao predbožićni poklon od strane Međimurske županije podijelile svim sudionicima. Rad zadruge predstavila je Karolina Kraljić uz podršku upravitelja Ivana Božića.

Nakon prikaza maštovitih i zanimljivih video uradaka iz desetak osnovnih i srednjih škola, učenici i njihovi voditelji razgledali su izložbu kreativnih plakata te nastavili druženje uz skromni domjenak.

Kroz program su nas opušteno vodili učenici Lea Oršoš i Jakov Hižman.

Ovogodišnje obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti u našoj županiji još jednom je pokazalo da uključivanje školske djece i mladih u preventivne programa koji pomažu u razvijanju vještina zauzimanja za sebe na dobar način, razvijanju samopouzdanja i učenju dobrih načina odupiranja pritisku vršnjaka, ima zaštitnu ulogu  u smanjivanju ovisničkih i drugih rizičnih ponašanja.

Zahvaljujemo Međimurskoj županiji te ravnatelju, stručnoj i tehničkoj službi škole domaćina na podršci i pomoći u organizaciji ovog susreta.