Nije prvoaprilska šala-uključivanje u klub liječenih alkoholičara doista veoma pomaže u liječenju alkoholizma !

Rijetki znaju da se 1. travnja osim kao dan namijenjen za smicalice i dobronamjerne šale obilježava i kao Dan borbe protiv alkoholizma i Dan klubova liječenih alkoholičara.​

Između ostaloga, spomen je to na dan kada je davne 1964. godine prof. dr.sc. Vladimir Hudolin osnovao Odjel za proučavanje, suzbijanje i liječenje alkoholom izazvanih poremećaja sa stacionarom, dnevnom bolnicom, vikend bolnicom i dispanzerom za zaštitu i unapređivanje duševnog zdravlja  u KB „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu. Bio je to  prvi odjel namijenjen isključivo liječenju alkoholizma u tadašnjoj državi. Iste godine  organiziran je i  prvi klub liječenih alkoholičara izvan bolnice, u jednoj Zagrebačkoj općini. Klubovi su se ubrzo proširili po čitavom Zagrebu i Hrvatskoj,  u svim republikama bivše Jugoslavije i šire.

Obzirom da je već tada zamijećeno da je alkoholizam veliki javnozdravstveni problem u čijem liječenju lijekovi imaju tek pomoćnu ulogu, klubovi liječenih alkoholičara zamišljeni su kao zajednice samopomoći i način da se liječenje alkoholizma provodi i izvan liječničkih ordinacija, a u rješavanje problema uključi cijelo društvo.

Alkoholizam nije bolest pojedinca nego bolest koja nagriza cijelu obitelj te je u rehabilitaciji alkoholičara izuzetno važno pomoć pružiti svim članovima obitelji. Na sastancima kluba uz stručnu pomoć, članovi obitelji uče ponovo razgovarati i komunicirati na dobar način, čime se prekida šutnja i trpljenje koje je u obitelj unio alkohol. Osim pomoći stručnog djelatnika, izuzetno je vrijedna pomoć koju pružaju stariji apstinenti, koji svojim primjerom svjedoče da je moguće dobro i sretno živjeti bez pijenja alkohola.

Poznati su podaci da je među alkoholičarima koji prođu bolničko liječenje i uključe se u KLA 70 % onih koji apstiniraju godinu dana, a 50 % njih nastavi apstinirati 5 godina nakon početka liječenja. Tako visoku uspješnost liječenja ima rijetko koja kronična recidivirajuća bolest.

U Hrvatskoj djeluje oko 180, a u Međimurskoj županiji 5 klubova liječenih alkoholičara.

Obiteljski pristup, kao najuspješniji model rehabilitacije, njeguje se u svim međimurskim klubovima:

 

  • KLA “Dr. Mato Golubić” , Čakovec, Schulteissa 19, četvrtak u 19 sati, terapeuti:

Kristina Zorčec, mag. soc. rada i Josip Lehkec, dipl. soc. radnik, mob.: 095 525 5400

 

  • KLA “Osmijeh”, Trg republike 1, Donja Dubrava, utorak 18 sati,

terapeut: Ivan Dolenec, dr. med., tel.: 098 241 827

 

  • KLA “Povratak”, Trg Bana Jelačića 1, Mursko Središće, petak 19 sati, terapeuti:
  1. Biserka Goričanec, dr. med. i Genoveva Krsnik, mag. soc. rada, tel. 543-498

 

  • KLA “Prelog”, Glavna 51, Prelog, četvrtak 19 sati,

terapeut: Diana Uvodić-Đurić, dr.med., 098 206 523

 

  • KLA “Zdravi život”, Trg Bana Jelačića 1, Sveta Marija, petak u 19 sati,

terapeut: vms Marija Janković, tel.: 660-010

One neodlučne i sramežljive koji žele ostati anonimni, a trebaju pomoć u liječenju svoje ovisnosti, podsjećam i na broj našeg Savjetovališta 099 222 1 888. Nazovite i potražite savjet i time učinite prvi korak ka svom liječenju i oporavku.

 

Tekst priredila: Diana Uvodić-Đurić, dr. med.