Move Week 2016.- Festival nordijskog hodanja u Prelogu, biciklijada i druge aktivnosti

Nordijsko hodanje noviji je oblik tjelesne aktivnosti pogodan za osobe svih dobnih kategorija, a ima niz korisnih učinaka na tijelo, zbog čega se naziva sportom, rekreacijom i rehabilitacijom. I u Međimurskoj županiji je nordijsko hodanje sve popularnije, pa je tako Festival nordijskoga hodanja, održan u Prelogu 29.05.2016. godine, privukao brojne poklonike.

Drugu godinu za redom, u sklopu Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week), a u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Grada Preloga, Turističke zajednice Grada Preloga, Udruge Laganini Prelog, SRC DG Sport Prelog, Udruge mladih EFEKT i Društva naša djeca Prelog te uz pokroviteljstvo Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, u gradu Prelogu je 29.05.2016. godine održan Festival nordijskoga hodanja, biciklijada i druge sportsko-rekreativne aktivnosti, kojima se odazvalo više od 200 sudionika.

Program je započeo u 9,15h na Trgu slobode, gdje su brojni gosti dočekani uz bogat kulturno-umjetnički program. Plesna sekcija Udruge umirovljenika Prelog je izvela Kan kan Ples, a članice Društva naša djeca Prelog, učenice 4. razreda OŠ Prelog, su otpjevale pjesme “Kad se pjeva” i “Lavandin cvijet”, dok je Ana Hošnjak, učenica 5.razreda OŠ Prelog, recitirala pjesmu „Liepo naše Medjimuorje“, autora Florijana Andrašeca. Pjevački zbor Grada Preloga se predstavio s dvije prekrasne međimurske pjesme, Štiglec se oženil i Međimurje kak si lepo zeleno. Potom je uslijedilo svečano otvorenje Festivala nordijskog hodanja plesnim nastupom članova Društva naša djeca Prelog na Beethovenovu „Odu radosti“, a pridružili su im se i brojni sudionici manifestacije. Program je vodila Sanela Horvatić iz Udruge studenata Grada Preloga. Sudionike festivala je ispred Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga pozdravio gospodin Ivan Gradečak te ispred Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Renata Kutnjak Kiš, koji su zahvalili na doprinosu u realizaciji ovog događaja sudionicima kulturno-umjetničkog programa kao i pokroviteljima, organizatorima te svima drugima koji su se odazvali susretu. Festivalu nordijskog hodanja se odazvalo gotovo 150 sudionika, a najbrojniji su bili gosti iz Karlovca – iz Sekcije nordijskog hodanja Matice umirovljenika Karlovac, zatim predstavnici Crvenog križa iz Duge Rese i Ogulina te članovi Kluba nordijskog hodanja Varaždin. Na festivalu su sudjelovali i brojni sudionici iz Međimurja, a najviše ih je bilo iz Podružnice Čakovec Udruge umirovljenika Međimurske županije, iz Udruge građana Gardruža Gardinovec, iz Udruge za pomoć osobama s mentalnim poteškoćama Međimurske županije, iz Doma za odrasle osobe Orehovica, iz Udruge umirovljenika Prelog i udruge Priločko srce, a pridružili su se i drugi građani Preloga i okolice.  Dobar je bio i odaziv na biciklijadu koju je organizirala Udruga Laganini iz Preloga, odazvalo se 50-tak osoba.  Biciklijada se odvijala u vremenu od 10-12,30 sati naseljima Grada Preloga, ukupne duljine oko 30 km, uz jedan dodatni  (neobavezan) punkt u Ludbregu za bicikliste s malo više kondicije.

 

Nakon svečanog otvorenja manifestacije, sudionicima festivala je prečasni Antun Hoblaj pokazao prelijepu Crkvu Sv. Jakoba, a potom je zamjenik predsjednika Turističke zajednice Grada Preloga gosp. Ivan Gradečak omogućio razgledavanje stalnog postava Muzeja „Croata Insulanus“. Potom je uslijedilo  zajedničko vježbanje sudionika nordijskoga hodanja, koje je vodila dipl.med.sestra Marija Prekupec iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te okupljanje oko voditelja pojedinih ruta. Nordijsko hodanje je bilo organizirano po Gradu Prelogu i uz rijeku Dravu u 4 rute različitih duljina – od 2km, 4,5km, 6 km i 9 km, a zahvaljujući profesoru Miši Rašanu i profesorici Ivani Strbad, sudionici su imali priliku upoznati se s prirodoslovnim osobitostima prostora kojim su se kretali.

 

Za vrijeme trajanja nordijskog hodanja i biciklijade, u organizaciji DG Sport od 11-11,45h bio je organiziran prilagođeni funkcionalni trening koji je vodio Vladimir Belić.  U nastavku je u   organizaciji Društva naša djeca Prelog, a pod vodstvom Marije Grabant i Kristine Najman, održana sportska radionica za djecu.

Nakon što je završila biciklijada i hodanje s nordijskim štapovima, sudionici su se okupili u Hotelu Panorama SRC DG Sport u Prelogu gdje je bio  organiziran ručak za sve sudionike. Nakon ručka prof. Mišo Rašan iz Srednje škole Čakovec je održao prezentaciju  “Osobitosti flore i faune Donjeg Međimurja”, a potom su izvučeni nagrađeni biciklisti – nagrade su osigurali Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Trgovina „Beciklin“ iz Preloga. Prigodnim nagradama nagrađeni su i predstavnici udruga i ustanova koje su se odazvale ovom skupu.

Kako bi cijeli ovaj događaj protekao u ugodnom raspoloženju, bili su angažirani i brojni drugi pojedinci koje nismo spomenuli ponaosob, a čiji nam je doprinos izuzetno važan pa im ovom prigodom najljepše zahvaljujemo!

Festival nordijskog hodanja, biciklijada i druge sportsko-rekreativne aktivnosti održane u Gradu Prelogu 29.05.2016. godine bili su dio Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti – MOVE Week, najvećeg paneuropskog društvenog događaja tjelesne aktivnosti i sporta, koji se održao dijem Europe. Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week) i kampanja „Krećimo se sada“ (NowWeMOVE) su koordinirani od strane Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) u suradnji s Europskom biciklističkom federacijom (ECF).

 

Pokrovitelji Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti 2016. godine u Hrvatskoj su Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, Međimurska i Karlovačka županija te Gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće.

Ovaj događaj financijski su podržali Grad Prelog, u slopu projekta „Sport, kultura i znanost u dijalogu“ te Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, u sklopu projekta „Korak dalje – projekt usmjeren unapređenju mentalnog zdravlja i prevenciji te liječenju ovisnosti“.

Vizija kampanje Krećimo se sada (NowWeMOVE) je postići novih 100 milijuna tjelesno aktivnih građana u Europi do 2020. godine.

Stoga zahvaljujemo još jednom svim sudionicima i pokroviteljima na njihovom doprinosu u postizanju tog cilja. Vjerujemo da su zajedno s nama proveli ugodnu i aktivnu nedjelju!

 

 

Voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo                                        Ravnateljica Zavoda

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.                                        prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.

Fotografije uz članak: