„Krećimo se sada“ (NowWeMove) u Sofiji

​Prošli vikend (od 06.-08.03.2015. godine) je u Sofiji  održan susret brojnih predstavnika Europe  s ciljem što uspješnijeg nastavka kampanje „Krećimo se sada“ (NowWeMove) kao i realizacije ovogodišnjeg Tjedna kretanja (MOVE Week) koji se održavaju u organizaciji Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) iz Kopenhagena.  Na sastanku su sudjelovali predstavnici 32 Europske zemlje (među njima je bilo 28 nacionalnih koordinatora)  iz 33 različite organizacije i/ili ustanove. Kako je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije od samog početka (od 2012. godine) uključen u kampanju „Krećimo se sada“  kao i u obilježavanje Tjedna kretanja („MOVE Week“) kao jedan od koordinatora,  na sastanku u Sofiji je sudjelovala i Renata Kutnjak Kiš, dr.med. iz našeg Zavoda te nacionalni koordinator za Hrvatsku – Nenad Borković, mag. kineziologije.

Sastanak je bio  sadržajno vrlo bogat, interaktivan i inovativan, a predvodili su ga zaposlenici ISCA-e te nova  PR agencija „NowWeMove“ kampanje,  tvrtka Salve iz Bugarske. Prikazani su brojni primjeri dobre prakse, radionica o sponzorstvu i donacijama, o digitalnom marketingu kao i o odnosima s javnošću, odnosno promociji kampanje.  Osim toga, sudionici sastanka su bili gosti jednog tradicionalnog Bugarskog restorana u kojem su imali priliku kušati tradicionalnu bugarsku hranu i upoznati  tradicionalne plesove i narodne nošnje, čak štoviše,  bili su pozvani da se uključe u ples,  što su mnogi i učinili.

Tijekom  susreta u Sofiji, predstavljeni su i konačni rezultati prošlogodišnjeg Tjedna kretanja (MOVE Week) koji se obilježavao u 38 zemalja Europe kroz 5.600 različitih sportsko-rekreativnih događaja koje je organiziralo i realiziralo 2.350 Move Agenata i 20.000 volontera, a u koje se uključilo milijun sudionika. U Hrvatskoj je u Tjednu kretanja sudjelovalo više od 12.500 sudionika, od kojih samo u Međimurju preko 8.500.

Nadamo se da smo neke od sudionika Tjedna kretanja uspjeli motivirati na usvajanje redovite navike tjelesne aktivnosti, a što činimo i kroz brojne druge programe Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, budući smo svjesni činjenice, kako dvije trećine odrasle populacije u Europi, a tako i u Hrvatskoj te našem Međimurju, ne dostiže preporučenu razinu tjelesne aktivnosti, a situacija među djecom i mladima nije ništa bolja.

Stoga će se ove godine još više intenzivirati kampanja „Krećimo se sada“ (NoWWeMovE) te ćemo uskoro predstaviti i nove aktivnosti, a obilježit ćemo s još više entuzijazma, aktivnosti i partnera, ovogodišnji Tjedan kretanja (MOVE Week) koji će se održati od 21.-27.09. 2015. godine.

Promicanje dobrobiti tjelesne aktivnosti izuzetno je važno kako bismo smanjili velike direktne i indirektne troškove tjelesne neaktivnosti (100 milijardi eura godišnje u Europi) te kako bismo spasili mnogobrojne smrti  ( u Europi 600.000 svake godine).  U tome možemo uspjeti samo zajedničkom akcijom svih sektora u društvu, čiju pomoć očekujemo i ove godine, poučeni višegodišnjim pozitivnim  iskustvom. Svima na tome unaprijed zahvaljujemo i veselimo se suradnji!

 

 

Voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo                                                           Ravnateljica Zavoda

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.                                                                    Marina Payerl-Pal, dr.med.

Fotografije uz članak: