Kampanja “Krećimo se sada” (NowWeMOVE) 2016. godine

Tijekom 2016 godine, kampanja “ Krećimo se sada” će proširiti svoje aktivnosti na cijelu godinu. Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA), koja je pokretač i nositelj kampanje, planira uključiti nove aktivnosti namijenjene različitim populacijskim grupama Europljana, a sve u cilju još boljeg promicanja važnosti i dobrobiti redovite tjelesne aktivnosti.

Laska Nenova, koordinatorica kampanje za Europu ističe kako su tijekom 2015. godine puno uložili u brendiranje “NowWeMOVE”  kamapnje kao i njezinog glavnog događaja – MOVE Weeka, a u 2016. godini se neće fokusirati samo na jedan veliki događaj, već žele implementirati različite aktivnosti koje će se provoditi tijekom cijele godine. Osim toga, usmjerit će se i na posebne grupe u populaciji, kao što su školska djeca, zaposlenici u uredima, biciklistička zajednica, fitness centri i njihovi korisnici.

MOVE Week (Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti )  – glavni dio kampanje “Krećimo se sada”, će se ove godine po prvi puta održati u proljeće, od 23-29. svibnja. Odluka o pomicanju termina MOVE Weeka je donesena sa željom i očekivanjem da će se u to vrijeme moći organizirati puno više aktivnosti na otvorenom, a pretpostavlja se da se tijekom proljetnog perioda najlakše usvajaju nove zdrave živote navike.

MOVE Week, najveća inicijativa u Europi, koja uz bottom-up pristup, uključuje organizaciju brojnih aktivnosti iz područja  grassroots sporta , tijekom 2015. godine proširila je svoje aktivnosti i na područje 5 zemalja Latinske Amerike. Tako se u 2015. godini MOVE Week obilježio u 38 europskih zemalja te u 5 zemalja Latinske Amerike, a bilo je organizirano 11.500 događaja u više od 2.100 gradova (od toga u 1.809 europskih gradova),. U aktivnostima organiziranim samo u Europi sudjelovalo je više od 1,8 milijuna ljudi.

Kampanja “Krećimo se sada” od 2013. godine uključuje i FlashMOVE – ples na otvorenom, koji će se u organizaciji ISCA-e održati i ove godine. U koordinaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u Međimurju se FlasmMOVE vrlo uspješno organizirao već dvije godine  (2014. i 2015. godine) s velikim brojem sudionika, a prošle je godine naš FlasmMOVE video bio najpromoviraniji video u Europi.  FlashMOVE će se organizirati i ove godine, ali u mjesecu rujnu kao dio Europskog tjedna sporta (European week of sport, centralni događaj će biti organiziran od 10.-17.09.2016., a svaka zemlja može odrediti u kojem će periodu  od 10.-24.09.2016. obilježiti u svojoj zemlji Tjedan sporta). O pojedinostima vezanim uz organizaciju FlasMOVE-a ćemo vas pravovremeno izvijestiti.

Prošle je godine u mjesecu svibnju, u sklopu NowWeMOVE kampanje, po prvi puta bio organiziran  Europski dan bez dizala. Ove godine će se Europski dan bez dizala obilježiti 13. svibnjaEuropski dan bez dizala je inicijativa koju je moguće provesti u zgradama različitih ustanova/ureda, u shooping centrima, u stambenim zgradama, u hotelima, na javnim prostorima s pokretnim stepenicama, na parkiralištima, sveučilištima te ostalim javnim ili privatnim institucijama. Osnovna je ideja promoviranje korištenja stepenica umjesto dizala (ili pokretnih stepenica) uz slanje poruke da je kretanje jednostavno i lako te da ga je moguće „uklopiti“ u svakodnevnu rutinu.

U ljeto 2016. godine, ISCA i njezini partneri će po drugi puta organizirati preko-graničnu biciklističku turu “Sada na bicikle” (NowWeBIKE). Prošle je godine tim od četiri biciklista prošao put od 2.700 kilometara  putujući kroz 14 europskih zemalja, od Grada Mugle u Turskoj sve do Brusselsa u Belgiji, kamo su stigli točno na dan otvorenja prvog Europskog tjedna sporta. U zemljama kroz koje su biciklisti prolazili, bile su organizirane različite sportske i kulturne aktivnosti, a sve u cilju ostvarivanja vizije NowWeMOVE kampanje – uključivanje novih 100 milijuna građana u Europi u sport i tjelesnu aktivnost do 2020. godine.

Novi elementi NowWeMOVE kampanje u 2016. godini uključuju Europski školski sportski dan (European School Sport Day) i Europski dan fitnessa (European Fitness Day), inicijative čije se obilježavanje planira održati u mjesecu rujnu ove godine. Oba su projekta dio MOVE Transfer programa Međunarodne organizacije za sport i kulrturu (ISCA), a koji uključuje prijenos primjera dobre prakse između zemalja članica ISCA-e.

O NowWeMOVE kampanji i svim njezinim aktivnostima saznajte više na: www.nowwemove.com i http://croatia.moveweek.eu/  te od Nenada Borkovića, Koordinatora NowWeMOVE kampanje i Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week), moveweekcroatia@gmail.com.

kao i od Renate Kutnjak Kiš, dr.med., koordinatorice NowWeMOVE kampanje u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije (e-mail: renata.kutnjak-kis@zzjz-ck.hr,  tel.:098 206-464), koji je jedan od regionalnih koordinatora kampanje.

S poštovanjem,

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo

                 Međimurske županije          

      prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.          

 

O kampanji Krećimo se sada (NowWeMOVE)

Kampanja Krećimo se sada, otprije poznata kao NowWeMOVE je najveća europska kampanja za promociju sporta i tjelesne aktivnosti. Kampanja okuplja i povezuje ključne dionike sporta za sve iz različitih sektora da bi se borila protiv pandemije tjelesne neaktivnosti u čitavoj Europi. Vizija kampanje je postići novih 100 milijuna tjelesno aktivnih građana u Europi do 2020. godine. Ciljevi kampanje su osvijestiti ljude o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti i sporta, razvijati mogućnosti participiranja u sportu i tjelesnoj aktivnosti; omogućiti održivi razvoj infrastrukture onih koji omogućuju tjelesnu aktivnost kroz „Open-Source“ rješenja i javna promocija važnosti tjelesne aktivnosti. – http://nowwemove.com/

 

O europskom koordinatoru

Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA) je globalna platforma koja djeluje na području rekreativnog sporta, sporta za sve i tjelesne aktivnosti. Organizacija je osnovana 1995. godine te ima 209 članica organizacija/udruga: međunarodne nevladine udruge te dionike javnog i privatnog sektora. Broji preko 40 milijuna članova pojedinaca iz 80 zemalja svijeta te time predstavlja široku skupinu aktivnih ljudi na području sporta i tjelesne aktivnosti. Aktivnosti Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) podržavaju europsku politiku tjelesne aktivnosti za unaprjeđenje zdravlja (HEPA).

 

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
NowWeMOVE kampanja i MOVE Week-Tjedan promicanja tjelesne akktivnosti-prezentacija
7.43 MB