Danas bez akcije, sutra bez budućnosti!

Svakodnevno se suočavamo s problemom bakterijske rezistencije prilikom odabira djelotvornog antibiotika za naše bolesnike. Problem raste iz godine u godinu i brine sve više, jer otpornost bakterija na antibiotike postaje svakodnevnica, osobito u bolničkom okruženju.
Postoje mnoga područja na koja se može i mora djelovati kako bi čim duže održali antibiotike učinkovitima i sačuvali ih za buduće generacije.
Preko 90% antibiotika se troši izvan bolnica s tim da se oko 75% antibiotika troši za infekcije dišnih puteva koje su najčešće uzrokovane virusima i davanje antibiotika pri takvim indikacijama ne pomaže izlječenju, ali potiče razvoj mutanti otpornih na antibiotike među bakterijama koje prirodno nastanjuju ljudsko tijelo i okoliš.
Stoga, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije već 5. godinu zaredom provodi javnu kampanju sa željom edukacije građana o važnosti te skupine lijekova i njihovoj pravilnoj upotrebi. Iskustva nekih zemalja, na primjer Francuske pokazalo je smanjenje izvanbolničke potrošnje antibiotika za 25% u izvanbolničkoj potrošnji putem javnih kampanja.
Iznimno je važno od malena učiti i razvijati svijest o antibioticima pa je tako dječja populacija ciljna skupina našeg djelovanja za koju je namijenjena slikovnica „Kako je Ješko pobijedio prehladu? “, a prema kojoj je uprizorena predstava te provedena i edukacija odgojitelja u dječjim vrtićima u Međimurju. I ovom prilikom dijelit ćemo slikovnice, letke i ostali promotivni materijal namijenjen edukaciji stanovništva.
Hrvatska se ubraja u zemlje, još uvijek, sa prevelikom potrošnjom antibiotika.
U Međimurju možemo govoriti o laganom trendu opadanja potrošnje u izvanbolničkoj praksi.
To su razlozi zbog kojih nastavljamo s javnom kampanjom te najljepše zahvaljujemo 
svima na podršci tijekom svih ovih godina, ne samo za vrijeme kampanje, vec tijekom cijele godine. Posebno hvala na trudu i zalaganju djelatnicima ZZJZ Međimurske županije, ŽB Čakovec, kolegama iz Hrvatskog liječničkog zbora Čakovec u Hrvatskog stomatološkog društva HLZ Čakovec, Crvenom križu, Gradu Čakovcu na čelu sa gradonačelnikom Kovač Stjepanom.

“Topli čaj, limun i med pomažu kod gripe i prehlade!” – pamtimo to u svakodnevnom životu i sačuvajmo antibiotike za buduće generacije!

Fotografije uz članak: