Akcijama „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, uspješno smo obilježili Svjetski dan hodanja i Svjetski dan srca, a podijeljene su i nagrade u sklopu projekta „Pješke ili biciklom na posao“ (Čakovec, 1. listopada 2016. godine)

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u subotu, 1. listopada, akcijama „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, uspješno smo obilježili Svjetski dan hodanja i Svjetski dan srca. Odazvalo se gotovo 300 sudionika svih dobnih skupina, od djece vrtićke dobi, srednjoškolaca  pa do umirovljenika. Akcija je započela  u 9,30h okupljanjem sudionika na Trgu Republike u Čakovcu, ispred Centra za kulturu. Ispred pokrovitelja, sudionike skupa je pozdravio gradonačelnik Čakovca Stjepana Kovač, a ispred organizatora, prim. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda. Potom je uslijedilo zagrijavanje sudionika koje je vodio prof. Tomislav Horvat iz Udruge Vitae U.S.R.  te članovi Muškog rukometnog kluba Čakovec i plesačice Studija Vivona Čakovec. Atmosfera je bila odlična, a poslužilo nas je i sunčano te toplo vrijeme.

S Trga Republike, sudionici su brzom šetnjom krenuli prema Gradskim bazenima „Marija Ružič“ Čakovec. Pješačka ruta je bila dugačka oko 3,5 kilometara, a prolazila je kroz Perivoj Zrinskih, Vukovarskom i Zrinsko-Frankopanskom ulicom, Svetojelenskom cestom i Ulicom Globetka.

Po dolasku sudionika na prostor Gradskih bazena, profesori i treneri „On the MOVE“ projekta (Tomislav Bogović, Tanja Mesarić Novak i Ninoslav Knapić) su organizirali najprije vježbe istezanja za sve zainteresirane, a potom rekreativne igre (akcija „Volonteri u parku“) za najmlađe sudionike. Veliki broj obitelji se uključio u igranje mini golfa, a igrala se još i viseća kuglana te šah na podu.  Tijekom akcije, sudionicima su bili dostupni različiti eduukativni materijali, kao i jabuke koje su simbol zdrave prehrane. U sklopu ove akcije, sretnim dobitnicima natjecanja “Pješke ili biciklom na posao 2016. godine” su dodijeljene nagrade, a  partnerima zahvalnice. Veliku pomoć u realizaciji ovog događaja pružili su nam i volonteri iz Gimnazije „Josipa Slavenskog“ Čakovec te iz Udruge mladih EFEKT Prelog.

Obilježavanjem Svjetskog dana hodanja i Svjetskog dana srca željeli smo upoznati građane svih dobnih skupina s pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti na zdravlje i blagostanje pojedinaca i čitave društvene zajednice te im ponuditi organizirane aktivnosti promicanja zdravlja poput hodanja, sportskih igara i drugih aktivnosti  na otvorenom, kako bi na taj način doprinjeli unaprjeđenju vlastitog zdravlja. Projektom Pješke ili biciklom na posao smo završili različite aktivnosti, koje smo ove godine, u suradnji s brojnim partnerima, organizirali u Međimurskoj županiji, u sklopu međunarodne NowWeMOVE kampanje.

Zahvaljujemo Gradskim bazenima „Marija Ružić“ Čakovec, Društvu naša djeca Čakovec, provoditeljima On the MOVE projekta, Udruzi Vitae U.S.R., OŠ Draškovec, Gimnaziji „Josipa Slavenskog“ Čakovec, Udruzi mladih EFEKT Prelog, Volonterskom uredu Međimurja, Rukometnom klubu Čakovec, Studiju Vivona Čakovec, Policijskoj upravi Međimurskoj, medijima, i drugim pojedincima i ustanovama na pomoći u realizaciji spomenutih događaja te Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji na pokroviteljstvu!

Akcije „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“ održale su se 1. listopada 2016. godine istovremeno u nekoliko županija (Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Međimurskoj županiji) te u Gradu Zagrebu.

 

Voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo                                           Ravnateljica Zavoda

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.                                              prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.

 

Voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja,

prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti

Diana Uvodić-Đurić, dr.med.

 

O nacionalnom programu „Živjeti zdravo“

Još 2003. godine započela je provedba Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ pod nadzorom tadašnjeg Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo 2014. godine su organizirali nastavak provedbe ovog programa koji djelovanjem u zajednici nastoji informirati, educirati i senzibilizirati građane Republike Hrvatske svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života – pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, prevenciji debljine, smanjenju prekomjerne tjelesne mase, smanjenju pobola od kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, tumori, dijabetes tip II, kronične opstruktivne plućne bolesti, mentalne bolesti). U provedbi ovog Nacionalnog programa sudjeluju međuresorna tijela državne uprave i druge institucije.

O Svjetskom danu srca (29.rujna 2016. godine)

Svjetski dan srca se obilježava pod okriljem Svjetske kardiološke federacije od 2000. godine, a Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije (uz brojne partnere) se priključio obilježavanju tog dana 2004. godine. Globalno je to najveća kampanja podizanja svijesti o bolestima srca i krvnih žila, koje su svjetski ubojica broj jedan i svake godine odnose 17,5 milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva. U Hrvatskoj su od bolesti srca i krvnih žila 2015. godine umrle 25.694 osobe (47,4% od ukupno umrlih), a u Međimurskoj županiji 537 osoba (42% od ukupno umrlih). Dobra je vijest da se bolesti srca i krvnih žila mogu spriječiti uvođenjem nekoliko jednostavnih promijena, kao što je pravilna prehrana, izbjegavanje alkohola, više tjelovježbe i prestanak pušenja. Stoga se prigodom Svjetskog dana srca apelira na pojedince i čitavu zajednicu da krenu u akciju te je ovogodišnji moto „Pokreni svoj život“  („Nahranite Vaše srce“, „Pokrenite Vaše srce“, „Volite Vaše srce“ i „Udahnite novu snagu Vašem životu“, kako bi ostvarili trajni boljitak za zdravlje pojedinaca, obitelji i cijelog društva.

O NowWeMOVE kampanji i projektu „Pješke ili biciklom na posao“

Projekt „Pješke ili biciklom na posao“ smo pokrenuli 2007. godine u sklopu programa „Zdrave županije“ te naše lokalne kampanje „Srce za život“, a od 2012. godine uklopili smo ga u paneuropsku NowWeMOVE kampanju, koju koordinira Međunarodna organizacija za sport i kulturu u suradnji s Europskom biciklističkom federacijom. NowWeMOVE kampanja je najveća europska kampanja za promociju sporta i tjelesne aktivnosti, a okuplja i povezuje ključne dionike sporta za sve iz različitih sektora da bi se borila protiv pandemije tjelesne neaktivnosti u čitavoj Europi. Vizija kampanje je postići novih 100 milijuna tjelesno aktivnih građana u Europi do 2020. godine.

Sa željom da u domeni transporta povećamo broj aktivnih osoba, u suradnji s Gradskim bazenima Čakovec već devetu godinu organiziramo natjecanje“Pješke ili biciklom na posao“ namijenjeno zaposlenim osobama iz Međimurja čija je udaljenost do posla najmanje 1 km, a koje u tri tjedna natjecanja (ove godine od 05.09.-25.09.2016. godine)  trebaju u svakom tjednu barem 3 dana pješačiti ili putovati biciklom na posao i s posla, a tijekom akcije trebaju proći najmanje 20 kilometara.  Sudionici bilježe broj prijeđenih kilometara te po završetku akcije prijavljuju rezultate u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije te ulaze u ždrijeb za izbor vrijednih nagrada. Prijavite se mogu i tvrtke  iz koje se nekoliko zaposlenika prijavilo na natjecanje „Pješke ili biciklom na posao” u pojedinačnoj kategoriji. Poželjno je da tvrtka na bilo koji način potakne/stimulira svoje zaposlenike na odabir aktivnog transporta. Kroz projekt “Pješke ili biciklom na posao“ apeliramo na stanovnike Međimurja da sudjelovanjem u natjecanju, ali i odabirom zdravih načina prijevoza za druge svrhe (ne samo tijekom ove kampanje, već cijele godine) postanu svjesni odgovornosti prema svom zdravlju ali i zaštiti okoliša, a sve u cilju stvaranja zdravijeg i sretnijeg društva.

Fotografije uz članak: