Zadnji susret edukativno-suportivne grupe u 2018. godini – predavanje na temu „Prehrana zimi“ i radionica „Duginim bojama i zdravim navikama zakoračimo u 2019. godinu“

Poznato je da se dolaskom hladnijih dana javlja pojačana želja za ugljikohidratima, kako bi zadovoljili potrebu organizma za serotoninom, čija razina zbog manjka sunca zimi opada. Pojačanu želju za ugljikohidratima možemo zadovoljiti češćom uporabom cjelovitih žitarica, batata, tikvica, bundeva, voća, posebice banana ali i mliječnih proizvodi, jaja, ribe i sl. koji sadrže aminokiselinu triptofan koja sudjeluje u sintezi serotonina. Važno je konzumirati i orašaste plodove te chia, lanene, suncokretove i sezamove sjemenke. Prema nekim istraživanjima, zimi dnevno unesemo oko 200 kcal više, što uz smanjenu tjelesnu aktivnost kod nekih osoba rezultira nakupljanjem suvišnih kilograma. Kako bismo spriječili povećanje tjelesne mase ali i zadovoljili sve nutritivne potrebe tijekom zime, prehrana bi se trebala bazirati  na principu – što više različitih boja (duginih boja) na tanjuru, jer tada su obroci zdraviji i poželjniji.  Zadovoljavajućim unosom povrća i voća (svježi oblik ili variva, salate i sl.) jačamo imunitet na prirodan način te možemo spriječiti obolijevanje od različitih viroza i bolesti tipičnih za zimski period. Ne zaboravimo i na veoma važan unos tekućine (tijelu se zbog hladnoće ne smanjuje potreba za hidracijom) putem vode, prirodnih sokova, variva, juha ili voća i povrća.  Tipično zimsko povrće dolazi iz obitelji krstašica u koju spadaju kupus, brokula, cvjetača, prokulice, kelj, jer sadrže glukozinolate, spojeve kojima se pripisuju antikarcinogena svojstva pa ih je poželjno uvrstiti u prehranu. Na našem tanjuru trebale bi se naći obavezno i mahunarke kao i integralne žitarice. Također, smatra se da su idealni zimski začini češnjak i đumbir jer imaju povoljno djelovanje na imunitet te ih stoga treba učestalo konzumirati u sirovom obliku ili u varivima, prema preferencijama.

O tim i drugim važnim informacijama sudionike grupe je upoznala Marijana Krajačić, mag. nutricionizma i znanosti o hrani. Nakon usmenog izlaganja, održana je vrlo zanimljiva radionica tijekom koje smo saznali da su sudionici grupe u 2018. godini usvojili brojne zdrave navike kojima su unaprijedili kvalitetu svog života, a mnogi su istaknuli što bi željeli promijeniti u 2019. godini, u čemu ćemo im vrlo rado pomoći.

Ravnateljica Zavoda prim. Marina Payerl-Pal, dr.med. je na početku srdačno pozdravila korisnike grupe te je svima u Novoj godini zaželjela puno uspjeha u usvajanju zdravih životnih navika uz obilje zdravlja i sreće. Na susretu nam se pridružila i voditeljica Djelatnosti za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja Diana Uvodić-Đurić, dr.med., spec. školske medicine, koja nas je i ove godine počastila suhim smokvama iz maminog vrta.

Veseli nas što su sudionici grupe izrazili veliko zadovoljstvo našim radom, a mi smo im od srca zahvalili na povjerenju!

Susret smo završili neformalnim druženjem uz zdravi domjenak te najljepše želje za Božić i Novu Godinu uz poruku „Vidimo se i iduće godine!“.

otografije uz članak: