U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije održan okrugli stol „Pravo vrijeme za dobre odluke – Škola nepušenja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije“

Povodom obilježavanja Hrvatskog dana bez duhanskog dima i Tjedna psihologije, 21.2.2023. godine u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije s ciljem pokretanja Škole nepušenja održan je okrugli stol „Pravo vrijeme za dobre odluke – Škola nepušenja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije“ sa sljedećim temama i predavačima:

Ovisnosti u Međimurskoj županiji – jučer, danas, sutra“ – Diana Uvodić-Đurić, dr. med., spec. školske med., subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti,
Pušenje – izbježivi čimbenik rizika“ – Renata Kutnjak Kiš, dr. med., specijalist epidemiologije,
Ovisnost o duhanu i mogućnosti liječenja“ – Irena Rojnić Palavra, dr. med., specijalist psihijatrije, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti,
Sram i krivnja kod ovisnosti“ – Živko Mišević, dr. med., specijalist psihijatrije, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti,
Grupna podrška – jedna od najvažnijih komponenti tretmana ovisnosti“ – Berta Bacinger Klobučarić, prof., klinička psihologinja.

Sudionike je na samom početku okruglog stola pozdravila ravnateljica Zavoda prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., spec. kliničke mikrobiologije s parazitologijom, koja je naglasila važnost preventivnih programa koje naša ustanova dugi niz godina provodi, te sa zadovoljstvom najavila početak Škole nepušenja kao još jedne vrijedne aktivnosti namijenjene našim korisnicima. Predvođeni predavačima sudionici okruglog stola podijelili su svoja iskustva i izrazili podršku ovakvom načinu rješavanja problema ovisnosti. Tijekom okruglog stola kojem je prethodila konferencija za medije promoviran je i promotivni letak škole nepušenja.

Prema podacima WHO globalna epidemija pušenja godišnje uzrokuje oko 8 milijuna smrti, a među njima je i preko milijun nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja. Smatra se da svakih 8 sekundi u svijetu jedna osoba umre od posljedica štetne uporabe duhanskih proizvoda. Duhanski dim sastoji se od 7000 različitih kemijskih spojeva, od kojih je više od 70 kancerogeno. Navike pušenja najčešće se razvijaju u adolescentnoj dobi dok su obolijevanje i smrtnost najizraženiji u srednjoj i starijoj odrasloj dobi.

Prema rezultatima istraživanja koje je 2019. godine proveo HZJZ u suradnji s Institutom za društvena istraživanja „Dr. Ivo Pilar“ pod nazivom „Uporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji u Republici Hrvatskoj“ – 38,4% odraslih puši. Najveći broj pušača je u dobi između 25 i 35 godina (43,6%), a muškarci nešto češće puše od žena (41,2% naspram 35,7%).

Pušenje se smatra glavnim izbježivim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja 10% svjetskog stanovništva. Može uzrokovati:

  • nekontrolirani rast stanica i njihovo bujanje, te se povezuje s nastankom brojnih malignih tumora (rak usta, ždrijela, grkljana, bronha, pluća, mokraćnog mjehura, bubrega, dojke, vrata maternice).

  • sužavanje krvnih žila i povećanje krvnog tlaka te pospješuje stvaranje ateroma što pridonosi nastanku bolesti srca i krvnih žila (srčani infarkt, moždani udar, Buergerova bolest). Rizik nastanka koronarne srčane bolesti i moždanog udara kod pušača je veći 2-4 puta.

  • zbog pojačanog stvaranja sluzi u dišnim organima pušača i sužavanja malih dišnih putova uzrokuje nastanak kroničnog bronhitisa, emfizema i kronične opstruktivne bolesti pluća.

  • Kod pušača su češća oštećenja sluznice usne šupljine, kronična upala želučane sluznice,čir na želucu i dvanaesniku.

  • Ugroženo je i reproduktivno zdravlje pušača: može se poremetiti menstrualni ciklus, a javlja se i negativan utjecaj na potenciju i plodnost.

  • Posebno je štetno pušenje u trudnoći. Studije pokazuju povezanost pušenja s rađanjem djece niže porođajne težine, spontanim pobačajima i prijevremenim porođajima.

  • Štetni učinci pušenja očituju se i na koštanom sustavu (osteoporoza) te na koži koja bude naborana, suha i pokazuje znakove prijevremenog starenja. Pušači imaju i smanjeni osjet okusa i mirisa.

  • Iako mnogi pušači misle da ih pušenje smiruje, učinak cigarete je upravo suprotan. Pojačava se nervoza, razdražljivost, drhtanje, nesanica, a smanjuje se sposobnost koncentracije i pamćenja.

Pušenje dakle, značajno ugrožava zdravlje pušača, kao i zdravlje osoba izloženih pasivnom pušenju, posebno djece. Štetno utječe na sve organe u našem tijelu, značajno skraćuje životni vijek i smanjuje kvalitetu života.

U odrasloj dobi većina pušača postane svjesna štetnosti pušenja i barem jednom, a mnogi i više puta pokušavaju prestati s tom navikom. Pušenje je bolest ovisnosti pa se nakon prestanka pušenja javljaju apstinencijske smetnje koje mogu biti veoma neugodne i mnoge pušače odvrate od namjere prestanka pušenja. U procesu odvikavanja dragocjena je stručna pomoć, stoga su se škole nepušenja pokazale kao dobar način motivacije i podrške pušačima za realizaciju dobre odluke – prestanka pušenja.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije pokrenut će prvi ciklus Škole nepušenja u ožujku ove godine kako bi i na taj način doprinijeli smanjivanju štetnih posljedica bolesti ovisnosti. Škola nepušenja organizirati će se u popodnevnim satima u prostorijama Zavoda. Sudjelovanje je besplatno, nije potrebna uputnica. Program će se sastojati od pet uzastopnih susreta kroz prvi tjedan, a nakon toga će se jednom do dva puta tjedno organizirati sastanci grupe podrške.

Zainteresirani se mogu prijaviti na telefone: 099 494 5710 ili 098 242 877 ili na e-mail: prevencija.ovisnosti@zzjz-ck.hr.