SVJETSKI DAN NEPUŠENJA 31.5.2022.

U utorak 31.5.2022. obilježavao se Svjetski dan nepušenja na Trgu Republike u Čakovcu pod motom: „Duhan – prijetnja našem okolišu“. Organizatori događaja bili su: Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Školski preventivni programi, Županijska liga protiv raka Čakovec i Knjižnica „Nikola Zrinski” Čakovec.

Svjetski dan nepušenja i ove godine u našoj županiji obilježavao se kao završnica programa primarne prevencije „Trening životnih vještina“ koji se provodi u svim osnovnim školama za učenike 4., 5.,  6. i 7. razreda. Za učenike sudionike programa i njihove voditelje, bilo je organizirano razgledavanje izložbe najuspješnijih učeničkih radova u izložbenom prostoru Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec te još 9 različitih radionica na temu štetnog djelovanja pušenja i važnosti usvajanja zdravih životnih navika za naše tjelesno i mentalno zdravlje: „pijane naočale“, „zdravi kutak“, „mentalno vježbanje“, tjelovježba, druženje s laringektomiranima, vježbe opuštanja, razgledavanje modela pluća pušača, mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku i spirometrija.

Spirometriju su, zahvaljujući  Županijskoj ligi protiv raka Čakovec u suradnji s tvrtkom Sandoz Hrvatska i Grupnom praksom liječnika obiteljske medicine, mogli obaviti svi zainteresirani građani.
Na samom početku, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., pozdravila je sve sudionike i zahvalila im, a posebno je zahvalila Gracie Slokan, učenici 8. razreda Osnovne škole Štrigova, koja je osmislila i naslikala maštovit prikaz kako katruža i Pozoj brane prelijepo zeleno Međimurje od duhanskog dima. Njen logotip krasi ovogodišnje majice koje su dobili svi sudionici, a ujedno je bio i centar cvijeta kojeg su formirali svi sudionici za potrebe zajedničke fotografije.
Obilježavanju su se priključili i učenici srednjih škola, koji su kao volonteri pomagali u realizaciji aktivnosti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila  je 31.svibnja Svjetskim danom nepušenja kako bi se potaknule sve zemlje na provođenje preventivnih aktivnosti usmjerenih suzbijanju epidemije pušenja koje se smatra glavnim izbježivim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja 10% svjetskog stanovništva.

Prema podacima WHO globalna epidemija pušenja godišnje uzrokuje oko 8 milijuna smrti, a među njima je i preko 600 000 nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja. Smatra se da svakih 8 sekundi u svijetu jedna osoba umre od posljedica štetne uporabe duhanskih proizvoda.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana nepušenja: „Duhan-prijetnja našem okolišu“ upozorava na činjenicu da je pušenje, osim što je štetno za čovjeka, zbog procesa proizvodnje i korištenja duhana, iznimno štetno i za planet na kojem živimo. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se svake godine diljem svijeta uništi oko 3.5 milijuna hektara obradive zemlje, poruši oko 600 milijuna stabala radi proizvodnje cigareta, te uništi preko 200.000 hektara šuma radi uzgoja duhana, uz brojne druge negativne posljedice na sastav i kvalitetu tla. Pušenje cigareta uzrokuje više od 30 000 požara godišnje samo u Europskoj uniji, a veliki problem predstavlja i uklanjanje 4.5 trilijuna opušaka godišnje, jer se njihovim nepravilnim odlaganjem  u otpad stvara oko 766 milijuna kilograma toksičnog otpada, uz otpuštanje tisuća kemijskih spojeva u zrak, vodu i tlo.

Poseban je problem i odlaganje filtera cigareta koji nisu biorazgradivi i zbog toga predstavljaju prijetnju vodenom ekosustavu.

Duhanski dim sastoji se od 7000 različitih kemijskih spojeva, od kojih je više od 70 kancerogeno.

Prema rezultatima istraživanja koje je 2019. godine proveo HZJZ u suradnji s Institutom za društvena istraživanja „Dr. Ivo Pilar“ pod nazivom „Uporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji u Republici Hrvatskoj“ – 38,4% odraslih puši. Najveći broj pušača je u dobi između 25 i 35 godina (43,6%), a muškarci nešto češće puše od žena (41,2% naspram 35,7%).

Obolijevanje i smrtnost najizraženiji su u srednjoj i starijoj odrasloj dobi, ali se navike pušenja najčešće razvijaju i stječu u adolescentnoj dobi.

To su podaci koji svakako pozivaju stručnjake, ali i cjelokupnu javnost na aktivno djelovanje radi suzbijanja ovakvih trendova.

Uz donošenje i provođenje pozitivnih zakonskih mjera koje zabranjuju pušenje u javnim zatvorenim prostorima, povisuju cijene cigaretama te zabranjuju prodaju cigareta mlađima od 18 godina, kao i reklamiranje duhanskih proizvoda, od izuzetne je važnosti što ranije aktivno uključivanje djece i mladih u preventivne  programe i edukaciju o rizicima  korištenja duhana, a ovakve akcije i programi tome značajno doprinose.

Tekst pripremili:
Diana Uvodić-Đurić,dr.med., spec školske medicine, subspec. alkoholizma i drugih ovisnosti
Nikola Barat, bacc.med.techn.

foto: Ivana Kirić Balažić (OŠ Šenkovec)
Martina Strahija (fotografije dronom)
Nikola Barat (Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije)