Obilježen Svjetski dan nepušenja – 31.5.2023.

Svjetski dan nepušenja obilježen je 31.5.2023. godine na Šuderici u Goričanu pod motom „Biram zdravu hranu, a ne cigarete“ u organizaciji  Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Školskih preventivnih programa Međimurske županije i Županijske  lige protiv raka Čakovec, a ove godine u organizaciju su se uključili i Srednja škola Prelog, Osnovna škola Goričan, Općina Goričan, Udruga sportske rekreacije „Sport za sve –  zGorčan“ te koordinator i voditelj akcije „Volonteri u parku“ koja se provodi u okviru projekta „Živjeti zdravo“.

S obzirom na to da se ovaj dan u našoj županiji tradicionalno obilježava i kao  završnica programa primarne prevencije „Trening životnih vještina“ koji se već sedmu godinu provodi u svim osnovnim školama za učenike 4., 5., 6. i 7. razreda, na Šuderici u Goričanu se okupilo oko 150 učenika, njihovih učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja iz 26 osnovnih škola.

Za učenike sudionike programa i njihove voditelje, bilo je organizirano razgledavanje izložbe najuspješnijih učeničkih postera koje je vodila pedagoginja Gabrijela Maltar, prof., te još 8 različitih radionica na temu štetnog djelovanja pušenja i važnosti usvajanja zdravih životnih navika za naše tjelesno i mentalno zdravlje. Za učenike i njihove mentore priređene su tri radionice sa sportskim igrama koje su provodili volonteri Udruge sportske rekreacije iz Goričana predvođeni Zvonimirom Lepoglavcom te Tomica Jakopec u okviru aktivnosti „Volonteri u parku“. Uz mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku i „pijane naočale“ koje su provodile Barbara Slaviček, mag. med. techn. i Marija Prekupec, mag. med. techn., posebno je dojmljivo je bilo upoznavanje  s Klubom laringektomiranih osoba i demonstriranje načina govora nakon laringektomije  koje su članovi kluba prikazali u suradnji s Renatom Kutnjak Kiš, dr. med., spec. epidemiologije.

Aktivnostima se pridružio i Ž.T. član prve grupe Škole nepušenja Zavoda za javno zdravstvo MŽ koji je rado podijelio svoje iskustvo prestanka pušenja.

Svim je sudionicima posebno interesantna bila  prezentacija pripreme zdravih smoothiea koju je organizirala srednja škola Prelog. Učenici Lorena Hržić i Tin Horvat predvođeni nastavnikom ugostiteljskog posluživanja Zoranom Tomašićem svakoj su grupi pokazali kako se ti zdravi i ukusni napitci pripremaju  te su omogućili i degustaciju.

Na samom početku skup su pozdravili zamjenik načelnika Općine Goričan Franjo Šavora, ravnatelj Osnovne škole Goričan  Zlatko Varošanec, prof., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., spec.,  te predstavnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo dr. sc. Elizabeta Najman Hižman, a kroz program nas je umješno vodila  županijska koordinatorica Školskih preventivnih programa MŽ Andreja Zadravec Baranašić, dipl. soc. ped.

Tijekom održavanja programa pridružio nam se i uključio u  aktivnosti i  zamjenik župana Josip Grivec,  koji je izrazio veliko zadovoljstvo što ovakvi programi namijenjeni djeci i mladima pokazuju suradnju i zajedništvo institucija i udruga koje se bave promicanjem zdravih stilova života i prevencijom ovisnosti, a sve u okviru aktivnosti Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije.

Svi sudionici imali su prepoznatljive majice čije je idejno rješenje osmislila Lana Kripner, učenica Graditeljske škole Čakovec.

Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine proglasila  je 31.svibnja Svjetskim danom nepušenja kako bi se potaknule sve zemlje na provođenje preventivnih aktivnosti usmjerenih suzbijanju epidemije pušenja, s ciljem podizanja svijesti cjelokupne javnosti o štetnom djelovanju duhanskih proizvoda na zdravlje pojedinca, okoliša i  cijele zajednice. Ovogodišnja kampanja provodi se pod motom „Trebamo hranu, a ne duhan“, a usmjerena je poticanju poljoprivrednih proizvođača koji se bave sadnjom i preradom duhana da poljoprivredna zemljišta, umjesto za duhan, koriste za proizvodnju hrane.

Trenutno se u svijetu duhan uzgaja u više od 125 zemalja na površini većoj od 4 milijuna hektara, a loš utjecaj na okoliš nastaje i zbog toga što se zbog uvođenja proizvodnje duhana svake godine iskrči oko 200 000 hektara šuma. Prilikom proizvodnje duhana koriste se brojni pesticidi i gnojivo što dodatno smanjuje iskoristivost poljoprivrednih površina i njihovu plodnost za proizvodnju drugih, potrebnih poljoprivrednih kultura. Profit koji se ostvaruje proizvodnjom duhana, u konačnici ne pokriva sve štete koje se nanose proizvodnji hrane, pogotovo  ako se tome pribroje i brojni štetni učinci na zdravlje pušača.

Prema podacima WHO globalna epidemija pušenja godišnje uzrokuje oko 8 milijuna smrti, a među njima je i preko milijun nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja. Smatra se da svakih 8 sekundi u svijetu jedna osoba umre od posljedica štetne uporabe duhanskih proizvoda. Duhanski dim sastoji se od 7000 različitih kemijskih spojeva, od kojih je više od 70 kancerogeno. Pušenje se smatra glavnim izbježivim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja 10% svjetskog stanovništva.

 

Prema rezultatima istraživanja koje je 2019. godine proveo HZJZ u suradnji s Institutom za društvena istraživanja „Dr. Ivo Pilar“ pod nazivom „Uporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji u Republici Hrvatskoj“ – 38,4% odraslih puši. Najveći broj pušača je u dobi između 25 i 35 godina (43,6%), a muškarci nešto češće puše od žena (41,2% naspram 35,7%).

Obolijevanje i smrtnost najizraženiji su u srednjoj i starijoj odrasloj dobi, ali se navike pušenja najčešće razvijaju i stječu u adolescentnoj dobi.

To su podaci koji svakako pozivaju stručnjake, ali i cjelokupnu javnost na aktivno djelovanje radi suzbijanja ovakvih trendova.

Uz donošenje i provođenje pozitivnih zakonskih mjera koje zabranjuju pušenje u javnim zatvorenim prostorima, povisuju cijene cigaretama te zabranjuju prodaju cigareta mlađima od 18 godina, kao i reklamiranje duhanskih proizvoda, od izuzetne je važnosti što ranije aktivno uključivanje djece i mladih u preventivne  programe i edukaciju o rizicima  korištenja duhana, a ovakve akcije i programi tome značajno doprinose.

Tekst pripremila:

Diana Uvodić-Đurić,dr.med., spec školske medicine, subspec. alkoholizma i drugih ovisnosti

Foto: Nikola Barat, bacc. med. techn.