Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada

Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije svake godine obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada. To je datum koji je još 1992. godine uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kako bi podigla javnu svijest o mentalnom zdravlju, potaknula razumijevanje za mentalne bolesti i smanjila stigmu, osigurala olakšavanje pristupa skrbi o mentalnom zdravlju, potaknula stručnu javnost i ključne ljude iz domene mentalno-zdravstvenog područja na promicanje mentalnog zdravlja i na promoviranje ulaganja u prevenciju i liječenje mentalnih bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija tumači pojam mentalnog zdravlja definicijom prema kojoj je „mentalno zdravlje stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i sposoban je pridonositi svojoj zajednici.“ Drugim riječima, mentalno zdravlje je stanje ravnoteže u našim mislima, emocijama i ponašanju. Pozitivno mentalno zdravlje omogućuje nam da se osjećamo dobro u životu, uspostavljamo dobre odnose s drugima, izvršavamo svakodnevne zadatke i odgovornosti, postižemo vlastite ciljeve i uživamo u omiljenim aktivnostima.

Mentalno zdravlje je zdravstveno stanje i, poput našeg fizičkog zdravlja, ono je podložno oscilacijama. Svi možemo doživjeti promjene u svom mentalnom zdravlju, i svatko se s vremena na vrijeme suočava s izazovima poput stresa, zabrinutosti, izloženosti traumi i slično, što dovodi do promjena raspoloženja, emocija i ponašanja. Govoriti o svom mentalnom zdravlju i tražiti podršku i pomoć kad nam je potrebno, koristiti će našem zdravlju i zdravlju ljudi oko nas.

Mentalno zdravlje moguće je osnaživati. Dostupan je širok raspon izbora za podršku našem mentalnom zdravlju, prvenstveno nizom strategija samopomoći odnosno osnovnom brigom o sebi. Tu podrazumijevamo prakticiranje zdravih navika, održavanje higijene spavanja, redovitu i pravilnu prehranu, redovito kretanje, društveno povezivanje, prakticiranje omiljenih aktivnosti (hobiji). No ponekad, kad dođe do problema mentalnog zdravlja, dostupan je niz mogućnosti potpore: savjetovanje, terapije, liječenje – obraćanje stručnjaku za brigu o mentalnom zdravlju.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja je „Briga o mentalnom zdravlju za sve: neka to postane stvarnost“ (Mental health care for all: let’s make it a reality), što znači da nikome ne smije biti uskraćena pomoć i zaštita mentalnog zdravlja, bio on mlad ili star, bogat ili siromašan, bez obzira na nacionalnost, rasu ili gdje živi.

Posljednjih otprilike godinu i pol, koliko se suočavamo s globalnom zdravstvenom krizom zbog COVID-a-19, mnogima je mentalno zdravlje poljuljano; pandemija utječe na mentalno zdravlje milijuna ljudi. Rasprostranjenost virusa, neizvjesnost zbog moguće zaraze, izolacije i samoizolacije, ograničenja, promjene u radnom aspektu života i drugo, stvaraju veliki pritisak i stres, i to su okidači nesigurnosti, tjeskobe i straha. Mnogima je mentalno zdravlje narušeno, dok onima koji su slabijeg mentalnog zdravlja takva situacija pogoršava stanje. Ovakva pozicija zahtijeva postavljanje mentalnog zdravlja kao prioriteta. Stoga tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja – „Briga o mentalnom zdravlju za sve: neka to postane stvarnost“ – znači univerzalnu zdravstvenu pokrivenost, tj. osiguranje svim ljudima da imaju omogućen pristup kvalitetnim uslugama brige o mentalnom zdravlju koje im trebaju, kad i gdje zatrebaju, bez financijskih poteškoća.

Stručnjaci Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti su formirali mobilno savjetovalište kako bi usluge pružanja skrbi o mentalnom zdravlju bile dostupne i onima koji nisu u mogućnosti osobno potražiti pomoć dolaskom do stručnjaka, bilo zbog nepovoljne financijske situacije, ili manjka prijevoza, bolesti ili drugih razloga. Mobilno je savjetovalište pokrenuto u sklopu projekta „Pilot projekt prevencije ovisnosti usmjeren djeci i mladim Romima u Međimurskoj županiji“, a svoje aktivnosti započeti će tijekom mjeseca listopada. Pružati će usluge i podršku pripadnicima romske zajednice odlazeći u neka veća romska naselja kao što su Kuršanec i Parag. Intervencije koje će provoditi mobilno savjetovalište su savjetovanje, pružanje psihosocijalne podrške, edukacija, pomoć mentalno oboljelima, prevencija ovisnosti i nasilja, učenje odgovornog roditeljstva, jačanje vještina za donošenje odgovornih životnih odluka i slično, putem individualnog i grupnog rada. Mobilno savjetovalište čini tim stručnjaka: liječnica, psihologinja, socijalna pedagoginja, socijalna radnica.

Mentalno zdravlje je ljudsko pravo, i prema apelima Svjetske zdravstvene organizacije, vrijeme je da mentalno zdravlje bude dostupno svima. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije pridružuje se naporima da mentalno zdravlje pretvori u stvarnost za sve.

 

tekst pripremile:

  1. med. Diana Uvodić-Đurić, specijalist školske medicine, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti – adiktolog,

Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije