Obilježavanje Dana Sv. Blaža 2022. godine, zaštitinika oboljelih od raka grkljana – predstavljanje Priručnika s vježbama za osobe nakon laringektomije

Pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice laringektomiranih osoba, u povodu Dana Svetoga Blaža, zaštitnika oboljelih od bolesti grla, a koji se obilježava 3. veljače, Klub laringektomiranih Međimurske županije, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Županijska liga protiv raka Čakovec od 2014. godine tim povodom organiziraju različite aktivnosti s ciljem ukazivanja na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla, senzibiliziranja javnosti za potrebe laringektomiranih osoba te upoznavanja s radom Kluba.
Nažalost, zbog COVID19 epidemije, već drugu godinu za redom nismo u mogućnosti povodom Dana Sv. Blaža organizirati tradicionalnu manifestaciju “Zajedno smo jači i glasniji” pa smo ove godine inicirali izradu Priručnika s vježbama za osobe nakon laringektomije, kojega su pripremili zaposlenici Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Županijske bolnice Čakovec na čelu s Monikom Radolović, dr.med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, subspec. reuamatologije.
Klub laringektomiranih Međimurske županije je osnovan u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec 1998. godine, a okuplja osobe operirane od raka larinksa (grkljana), članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike. Laringektomirani su osobe kod kojih je odstranjen grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata. U liječenju karcinoma larinksa, uz kirurški zahvat, kemoterapiju i radioterapiju te logopedski tretman i govornu rehabilitaciju, fizikalna terapija postala je nužan element sveobuhvatne rehabilitacije u svakoj fazi medicinskog liječenja.
Iskusan i stručan tim fizioterapeuta s Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Županijske bolnice Čakovec pripremio je vježbe za laringektomirane pacijente u cilju poboljšanja pokretljivosti i mišićne snage u vratu i ramenima te prevencije razvoja infekcija pluća. Radi se o vježbama koje se provode nakon operativnog liječenja, kod kuće, razumljive su i slikovno jasne.
Stoga vjerujemo kako će novoizrađeni priručnik namijenjen laringektomiranim pacijentima, njihovim obiteljima te osobama koje skrbe o njima, značajno doprinijeti uspješnoj rehabilitaciji laringektomiranih osoba.
Prema podacima Hrvatskog registra za rak, od raka grkljana (larinksa) je u Hrvatskoj od 2015. do 2019. godine prosječno godišnje oboljelo 297 osoba (268 muškaraca i 29 žena), a u Međimurskoj županije je ukupno u tom petogodišnjem razdoblju oboljelo 27 muškaraca i 3 žene. U posljednjem petogodišnjem razdoblju (od 2016.-2020. godine) prema podacima Državnog zavoda za statistiku je u Hrvatskoj od raka grkljana godišnje prosječno umrlo 160 osoba (148 muškaraca i 12 žena), a u Međimurskoj županiji su ukupno u tom periodu umrle 24 osobe (21 muškarac i 3 žene).

Na kraju želimo istaknuti najznačajnije čimbenike rizika za rak larinksa te simptome koji mogu upućivati na bolest. Čimbenici rizika su korištenje duhanskih proizvoda, konzumacija alkoholnih pića, prehrana siromašna povrćem i voćem, gastroezofagealni refluks (vraćanje želučanog sadržaja u jednjak), izloženost štetnim kemikalijama i tvarima te genetska predispozicija. Znakovi bolesti na koje trebate obratiti pažnju i svakako se javiti liječniku su: bol u grlu ili u ušima, promuklost i/ili promjena jačine i boje glasa, otežano i/ili bolno gutanje, osjećaj stranog tijela u grlu, povećani limfni čvorovi na vratu.
Pripremila:
Renata Kutnjak Kiš, dr.med.spec., voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja ZZJZ Međimurske županije i stručna suradnica Kluba laringektomiranih Međimurske županije

U prilogu je pdf priručnika.
VJEŽBE ZA OSOBE NAKON LARINGEKTOMIJE (2)