NAJČEŠĆA PITANJA O CIJEPLJENJU PROTIV COVID-19

 

 1. GDJE I KADA SE MOGU CIJEPITI PROTIV COVID-19 U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI?

Cijepljenje protiv Covid-19 provodi se  utorkom i petkom bez najave svim cjepivima*  (Comirnaty/Pfizer, Spikevax/Moderna, Vaxzevria/AstraZeneca, Johnson&Johnson/Janssen) u prostorima:

 • Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije od 12 do 14 sati i u
 • Županijske bolnice Čakovec (garaža/trijaža) od 14 do 17 sati. 

  * Proteinskim cjepivom protiv bolesti COVID 19 tvrte Novavax, cjepivom Nuvaxovid može se cjepiti samo u Zavodu za javno zdravstvo a prema iskazanom interesu (osobe koje se žele cijepiti ovim cjepivom mogu se javiti na tel 040/310-337 ili na epidemiologija@zzjz-ck.hr)

 1. TKO SE SMIJE ILI NE SMIJE CIJEPITI PROTIV COVID-19 – KOJE SU KONTRAINDIKACIJE ZA CIJEPLJENJE?

Vrlo je malo kontraindikacija i razloga zbog kojih se osoba ne može trajno ili privremeno cijepiti protiv COVID-19:

 • Preosjetljivost na sastojke cjepiva (polietilenglikol i polisorbat) i teška nuspojava na primjenu prethodne doze cjepiva, jedine su apsolutne kontraindikacije za cijepljenje protiv COVID-19.
 • Privremena kontraindikacija je akutna febrilna bolest.

Postoje i dvije kontraindikacije za vektorska cjepiva protiv COVID-19:

 • prethodno utvrđen sindrom tromboze s trombocitopenijom: Vaxzevria (AstraZeneca)
 • sindrom kapilarnog curenja: Vaxzevria (AstraZeneca) i cjepivo Johnson&Johnson/Janssen.

U tim se slučajevima mogu koristiti mRNA cjepiva.  Alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje.

Nakon cijepljenja preporučuje se sve osobe nadzirati 15 minuta, a osobe s poviješću neposredne alergijske reakcije bilo koje ozbiljnosti na cjepivo ili injekcijsku terapiju i osobe s anafilaksijom bilo kojeg uzroka u anamnezi 30 minuta, a za njih je omogućeno i cijepljenje pod nadzorom u Dnevnoj bolnici ŽB Čakovec (tel: 0993794859).

 1. MOGU LI SE CIJEPITI PROTIV COVID-19 AKO SAM TRUDNA ILI DOJIM?

Da, cijepljenje se preporučuje u bilo kojoj fazi trudnoće, a eventualno izbjegavanje u prvom tromjesečju nema znanstvenu podlogu već je rezultat općeg stava prema bilo kakvim intervencijama u ranoj trudnoći. Upućujemo Vas na hrvatske preporuke za cijepljenje protiv COVID-19 za trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću koje su objavili stručnjaci tri hrvatska stručna društva s tog područja:

https://www.hdpm.hr/index.php/aktualne-teme/43-preporuke-za-lijecenje-hipertireoze-u-trudnoci-i-za-vrijeme-laktacije

https://www.hdpm.hr/files/Preporuke_COVID_HLZ_-_HDGEHR_HDPM_HDGO.pdf

Većina je podataka o cijepljenju trudnica protiv COVID-19 vezana uz primjenu mRNA cjepiva te su mRNA najbolji izbor za cijepljenje trudnica i dojilja.

Cijepljenje ne povisuje rizik spontanih pobačaja. Cijepljenje smanjuje rizik od razvoja teškog oblika bolesti, a time i vjerojatnost od prijevremenog poroda pa tako izravno čuva zdravlje ploda. Cijepljeni parovi mogu očekivati zadržanu plodnost i bolje rezultate liječenja, od onih koji obole od COVID-19.

Antitijela cijepljene trudnice se prenose preko posteljice u fetus i pružaju mu određenu zaštitu, što se prenosi i na prvih nekoliko tjedana nakon porođaja.

Antitijela cijepljene trudnice ili trudnice koja je preboljela COVID-19 preko mlijeka se prenose novorođenčetu pružajući mu svojevrsnu zaštitu.

 1. SMIJEM LI SE CIJEPITI AKO SAM IMUNOKOMPROMITIRAN/A – UZIMAM IMUNOSUPRESIVNU TERAPIJU ILI SAM ONKOLOŠKI BOLESNIK?

Osobe s imunokompromitirajućim stanjima ili koje uzimaju imunosupresivne lijekove mogu biti u povećanom riziku od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 i njezinih komplikacija zbog čega se preporučuje cijepljenje, ako nemaju kontraindikaciju za cijepljenje.

Međutim, važno je istaknuti da postoji mogućnost smanjenog imunološkog odgovora, kod imunokompromitiranih osoba učinkovitost cjepiva može biti niža nego kod imunokompetentnih osoba (osoba s imunološkim sustavom koji uredno funkcionira).

Napominjemo kako je kod određenih skupina imunokompromitiranih osoba potrebno primiti i dodatnu –  treću dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 na preporuku specijaliste koji osobu liječi.

O optimalnom vremenu cijepljenja protiv COVID-19 savjetujte se sa svojim nadležnim liječnikom, odnosno liječnikom specijalistom, koji ima sveobuhvatan uvid u Vaše zdravstveno stanje, trenutnu terapiju i dosadašnje liječenje, te Vam može savjetovati kada bi bilo najbolje primiti cjepivo.

 1. KOJE SU NAJČEŠĆE REAKCIJE (NUSPOJAVE) NAKON CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19?

Sva cjepiva protiv COVID-19, kao i sva druga cjepiva mogu biti reaktogena odnosno mogu uzrokovati pojavu određenih reakcija ili nuspojava u obliku određenih simptoma.

To su najčešće lokalni simptomi kao što su bol, oteklina ili crvenilo na mjestu primjene, a mogu se javiti i sistemski simptomi kao što su povišena tjelesna temperatura, zimica, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, opća slabost, umor.

To su očekivane nuspojave koje se često javljaju i kod drugih cjepiva, obično unutar tri do četiri dana nakon cijepljenja te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu određenih lijekova kao što su lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature, lijekovi protiv bolova ili hladni oblozi na mjestu uboda.

Detaljan pregled nuspojava na ovo i na sva druga dostupna cjepiva protiv COVID-19 možete pronaći na mrežnim stranicama Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode: https://www.halmed.hr/COVID-19/

 

 1. NEKI SU PRIMILI CJEPIVO, NO UNATOČ TOME ZARAZILI SU SE KORONAVIRUSOM, KAKO JE TO MUGUĆE?

Nijedno cjepivo ne pruža stopostotnu zaštitu, pa tako niti cjepiva protiv COVID-19. No, ako se osoba zarazi nakon cijepljenja, klinička slika bi trebala biti blaža ili simptoma ne bi trebalo biti.

Stoga je potrebno pridržavati se svih epidemioloških mjera i nakon cijepljenja. Moguće je i da je do zaražavanja došlo neposredno prije ili nakon samog davanja cjepiva, tj. prije nego što je cjepivo potaknulo imunološki odgovor.

 

 1. MOŽE LI BILO KOJE TRENUTNO DOSTUPNO CJEPIVO PROTIV COVID-19 BILO KOJEG PROIZVOĐAČA PROMIJENTI NAŠ GENETSKI KOD?

Ne može.

Niti jedno cjepivo općenito, pa tako ni ona protiv koronavirusa ne utječu na DNA čovjeka koji se cijepi. Sva cjepiva su testirana u pretkliničkim i kliničkim istraživanjima te ne mogu biti odobrena dok se ne utvrdi njihova sigurnost i učinkovitost.

 

 1. KOME SE PREPORUČUJE PRIMJENA DOCJEPNE/BOOSTER DOZE CJEPIVA?

 

Svima koji su primili cjepivo Johnson&Johnson/Janssen za primarno cijepljenje, preporučuje se docjepljivanje najmanje dva mjeseca nakon primjene jedne doze primarnog cijepljenja.

Osobama od 18 godina starosti nadalje, koje su primarno cijepljenje završile cjepivima Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer-BioNTech) ili Vaxzevria (AstraZeneca), preporučuje se docjepljivanje jednom dozom po isteku najmanje 3  do 6 mjeseci od završetka primarnog cijepljenja (no docijepiti se može i po isteku više od 6 mjeseci od primarnog cijepljenja.

Prema najnovijim preporukama Europske agencije za lijekove (EMA) booster doza cjepiva Comirnaty može se prema potrebi primijeniti i u adolescenata u dobi od 12 godina i više.

Docjepljivanje se osobito preporučuje:

 • korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i za odrasle osobe s invaliditetom,
 • radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja,
 • zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima,
 • osobama u dobi od 50 i više godina, neovisno o komorbiditetima,
 • osobama u dobi od 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama, te
 • svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.
 1. TREBA LI SE I KADA CIJEPITI NAKON PREBOLJENJA COVID-19

 

Cijepljenje se ne smije provoditi za vrijeme izolacije.

Preporuka je da se osobe koje su preboljele COVID-19, neovisno o tome je li cijepljenje provedeno prije preboljenja ( bilo s jednom, dvije ili s booster dozom), cijepe najmanje 3  do šest mjeseci nakon preboljenja s najmanje   jednom dozom cjepiva, a prihvatljivo je  primiti i cijelo primarno cijepljenje uz mogućnost većeg razmaka između doza, a u skladu s preporukama objavljenim na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/11/Privremene-preporuke-za-cijepljenje-protiv-bolesti-COVID-19-dopunjene-i-objedinjene-2.pdf

 

Osobe u dobi od 65 godina i starije te osobe s umjerenom i teškom imunosupresijom koje su preboljele COVID-19, trebaju najmanje tri mjeseca nakon preboljenja primiti cjepivo prema shemi za primarno cijepljenje u skladu s gore navedenim preporukama.

Osobama koje su se potpuno cijepile (primile primarne doze cjepiva) nakon preboljenja, u ovom trenutku ne preporučujemo docjepljivanje. Međutim, s obzirom na pojavu Omicron varijante koja je visokozarazna i uspješnije izbjegava imunost stečenu prebolijevanjem odnosno cijepljenjem, te s obzirom na to da s protokom vremena slabi zaštita stečena cijepljenjem, osobe koje su primovakcinirane nakon preboljenja mogu se docijepiti jednom dozom ako je prošlo najmanje 6 mjeseci od završetka primarnog cijepljenja.

Osobama koje su preboljele COVID -19 i primile nakon preboljenja jednu dozu cjepiva, a prošlo je šest mjeseci od primitka cjepiva, svakako se  preporučuje primjena druge doze cjepiva.

 

Izvor: HZJZ