Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Rak dojke je najčešći rak u žena, u Republici Hrvatskoj je 2008. godine bilo registrirano 2.498 novooboljelih žena (26% od svih sijela raka), dok su 2009. godine od raka dojke u Hrvatskoj umrle 923 žene. U Međimurskoj županiji je rak dojke također najčešći rak u žena, 2008. godine je bio registriran u 59 žena, a 2009. godine od raka dojke u Međimurju umrlo je 17 žena.

U mjesecu listopadu 2006. godine u Republici Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji počeo se provoditi Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke čiji je nositelj Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske. Ciljevi Nacionalnog programa su slijedeći: smanjiti smrtnost od raka dojke za 25% pet godina nakon početka provođenja programa, otkriti u većem postotku rak dojke u početnom (lokaliziranom) stadiju u odnosu na uznapredovale stadije bolesti i time smanjiti troškove liječenja, te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.

Program ranog otkrivanja raka dojke namijenjen je ženama u dobi od 50-69 godina, kojima je omogućeno da svake dvije godine obave besplatno mamografsko snimanje dojki, bez obzira da li u Hrvatskoj imaju ili ne zdravstveno osiguranje.

Prvi krug poziva započeo je u Međimurskoj županiji u 10. mjesecu 2006. godine, a završio je sredinom 2009. godine. Drugi krug poziva započeo je 17.08.2009. godine i još je u tijeku, a planira se završiti do kraja ljeta ove godine.

Mamografski pregledi u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Međimurskoj županiji provodili su se do 01.05.2010. godine u dvije mamografske jedinice – na Odjelu za radiologiju i ultrazvuk Županijske bolnice Čakovec i u Poliklinici  Medikol Čakovec, a kako su nakon toga u cijeloj Hrvatskoj privatne poliklinike i ordinacije izgubile mogućnost sudjelovanja u nacionalnim programima ranog otkrivanja raka, skrining mamografije se provode samo u Županijskoj bolnici Čakovec.

Za organizaciju, koordinaciju i evaluaciju programa u Međimurskoj županiji zadužen je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

Rezultati 1. kruga u Međimurskoj županiji:

U prvom krugu bilo je ukupno pozvano 16.740  žena rođenih od 1937.-1958. godine (poziv nije bio uručen kod 1.908 žena jer žive u inozemstvu, jer su odselile ili su umrle).

Skrining mamografiju je obavila 11.431 žena, u Županijskoj bolnici Čakovec-72%, a u Poliklinici Medikol Čakovec je bilo obavljeno 28% pregleda. Na daljnju obradu bilo je upućeno 799 žena (7%).

Programu se odazvalo 12.546 žena što uz žene koje su obavile skrining mamografiju uključuje i  one koje su unutar godinu dana obavile mamografiju izvan skrining programa (798 žena)  ili su ranije oboljele od raka dojke (318), a isto su nam javile na besplatan telefon.

Kada sve te podatke uzmemo u obzir, ukupni odaziv u 1. krugu u Međimurskoj županiji iznosi 86% što nas svrstava među županije sa najvišim odazivom (Bjelovarsko-bilogorska županija 88%, Požeško-Slavonska i Zadarska županija 82%, Istarska županija 76%). Rak dojke otkriven je u prvom krugu poziva kod 64 žene. U 66% žena radilo se o lokaliziranoj bolesti (nisu bili zahvačeni limfni čvorovi), a ni u jedne žene nisu utvrđene udaljene metastaze, što otvara široke terapijske mogućnosti i mogućnosti potpunog izlječenja.

Sa odazivom programu ranog otkrivanja raka dojke u Međimurskoj županiji smo izuzetno zadovoljni, jer je on viši od odaziva koji je potreban da bi se ostvarili ciljevi zbog kojih je program pokrenut (70%), a to je smanjenje smrtnosti od raka dojke za 25% pet godina nakon početka provođenja programa, otkrivanje u većem postotku raka dojke u početnom (lokaliziranom) stadiju, smanjenje troškova liječenja i poboljšanje kvalitete življenja bolesnica s rakom dojke.

Rezultati 1. kruga u Republici Hrvatskoj:

U 1. krugu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u cijeloj Hrvatskoj ukupno su bile pozvane na skrining mamografiju 720.982 žene, a mamografiju je obavilo 331.609 žena. Ukupni odaziv za Hrvatsku iznosi 63%, a karcinom dojke bio je otkriven kod 1.586 žena. Iako je odaziv na nivou Hrvatske niži od onog zacrtanog u ciljevima programa, sa  rezultatima možemo biti zadovoljni obzirom da se program provodi tek 4,5 godine, a vrlo je važna i činjenica da je u Hrvatskoj 100% obuhvat ciljane populacije pozivima (svaka žena ima priliku biti uključena!).

Rezultati 2. kruga poziva u Međimurskoj županiji

U tijeku je drugi krug poziva koji je u Međimurskoj županiji započeo 17.08.2009. godine, a planira se završiti sredinom 2011. godine.

Do 21.03.2011. godine u Međimurskoj županiji je u 2. krugu poslano 13.464 poziva ženama rođenim od 1940. -1956. i 1959. godine.  Trenutno na skrining mamografiju pozivamo žene rođene 1957., 1958. i 1960. godine.

U drugome krugu je skrining mamografiju obavilo 8.686 žena, a trenutni odaziv iznosi 75% (pretpostavljamo da će biti još bolji obzirom da 10 generacija žena neodazvanih na prvi poziv u drugom krugu još nije primilo ponovni poziv). Na daljnju obradu bilo je upućeno 358 žena (4,1%), a rak dojke je do sada u 2. krugu potvrđen kod 26 žena.

Svi ovi podaci ukazuju na činjenicu da su žene u Međimurskoj županiji svjesne važnosti brige o vlastitom zdravlju i da smo ostvarili izuzetno dobre rezultate, no i nadalje pozivamo žene da  se kontinuirano odazivaju skrining mamografiji na vlastitu dobrobit i dobrobit naše zajednice!

Podsjećamo Vas da smo dostupni za bilo kakve upite vezane uz provedbu Programa ranog otkrivanja raka dojke u Međimurskoj županiji svaki dan od 07-15 sati na besplatnom telefonu 0800 200 080 ili je omogućen osobni kontakt dolaskom u Djelatnost za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Uz zahvalu svima na angažmanu vezanom uz provedbu Programa ranog otkrivanja raka dojke u Međimurskoj županiji, možemo zaključiti da se program provodi vrlo uspješno zahvaljujući međusobnoj suradnji i kvalitetnom radu kako svih zdravstvenih ustanova, tako i nevladinih udruga, Međimurske županije i lokalnih samouprava te medija.

Koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke za Međimursku županiju
Renata Kutnjak Kiš, dr.med.
Ravnateljica Zavoda
Marina Payerl-Pal, dr.med.