Krpeljni Meningoencefalitis

​KRPELJNI MENINGOENCEFALITIS

Krpeljni meningoencefalitis ( KME)  je virusna bolest središnjeg živčanog sustava koju uzrokuje RNA virus iz roda Flavivirusa, a  koji je podijeljen  u više različitih tipova. Na čovjeka se može prenjeti  ubodom  zaraženog europskog, šumskog krpelja ( Ixodes ricinus). Do sada nije opisan prijenos KME s čovjeka na čovjeka.

Bolest se pojavljuje u Aziji i Europi. U Hrvatskoj se pojavljuje u tzv. prirodnim žarištima( područja između Save i Drave sa slobodnim dijelom oko Slavonskog Broda, obronci Medvednice,  a opisuje se pojava bolesti i u Gorskom kotaru.)

Bolest ima sezonski karakter, pojavljuje se u toplijem dijelu godine, od proljeća do jeseni, što je povezano sa aktivnošću krpelja.

Većina ugriženih osoba od zaraženog krpelja nikada ne oboli- abortivni oblik bolesti. Ako se bolest ipak pojavi, ima bifazičan tijek. Nakon inkubacije koja traje 7-14 dana , javlja se prva faza bolesti koja traje do 7 dana, a nalikuje na gripu ( povišena temperatura, malaksalost, glavobolja, bolovi u tijelu). Slijedi faza poboljšanja od nekoliko dana i nakon toga počinje druga faza bolesti  kada se javljaju smetnje od strane središnjeg živčanog sustava ( glavobolja, mučnina, povračanje, zakočenost šije), a ponekad i  znakovi slabosti ili oduzetosti mišića ramenog pojasa, ruku, nogu, mišića za disanje).

KAKO SE ZAŠTITI?

1. nositi odjeću dugih rukava i nogavica sa zatvorenim cipelama kod odlaska u prirodu
2. nanošenje sredstava  koja odbijaju krpelje( repelenti)
3. nakon povratka temeljito pregledati cijelo tijelo( osobito područja s tankom kožom-prepone, pazusi, područje ispod dojki, ne zaboraviti glavu, vlasište)
4. odstraniti krpelja koji se uhvatio za tijelo laganim povlačenjem pincetom ( ne premazivati krpelja uljima, jer to dovodi do gušenja krpelja, njegovog grčenja i veće vjerojatnosti da potencijalno zaraženi sadržaj ubaci u tijelo. Ukoliko zaostane rilce u koži, odstraniti ga sterilnom iglom ili će organizam sam resorbirati /odstraniti zaostali dio)

  

5. Cijepljenje. Preporuča se osobama koje su profesionalno izložene većem riziku od ugriza krpelja ( npr. lovci, lovočuvari, šumski radnici…)  kao i izletnicima  koji češće borave u prirodnim žarištima. Cijepljenje se preporuča započeti u hladnom dijelu godine da bi do proljeća kada krpelji postanu aktivni osoba stvorila adekvatnu zaštitu. Potrebno je primiti tri doze cjepiva ( prve dvije u razmaku od mjesec dana i treća nakon 9-12 mjeseci)  da se stvori zadovoljavajuća zaštita i nakon toga redovito se docjepljivati svake 3-5 godina. Cjepivo štiti samo od KME , a ne od drugih bolesti koje krpelji mogu prenjeti.( npr. Lyme borelioze).
6. Pratiti  pojavu prstenastog crvenila ili osipa po koži te se po potrebi javiti liječniku.

Epidemiološka slika u Međimurskoj županiji:


Unazad  nekoliko godina bilježimo pojedinačne slučajeve oboljenja od KME, prosječno 2-3 osobe godišnje. U 2009. godini nije zabilježen niti jedan oboljeli. Osobe koje su oboljele od KME vezane su profesionalno uz svoje šume, voćnjake, ili se radi o pčelarima. Kod svih slučajeva radilo se o blažem obliku bolesti.

Pripremila:

Suzana Tarandek Strnad, dr. med.

spec. epidemiolog