Higijena prehrane

TROVANJE HRANOM I KAKO TO SPRIJEČITI

HRANA SE MOŽE ZAGADITI ZBOG:

  • lošeg rukovanja hranom( prljave ruke i posuđe)
  • nepravilnog čuvanja hrane(izvan hladnjaka)
  • loše osobne higijene
  • nedovoljno kuhane hrane (sirova hrana)
  • Dodira hrane sa muhama,štakorima i miševima

UZROCI CRIJEVNIH ZARAZNIH BOLESTI

Uzročnici su klice koje se nalaze najčešće u :

  1. HRANI ŽIVOTINJSKOG PORIJEKLA:
    • Meso peradi, svinja i proizvodi od mesa(salame,kobasice,mljeveno meso i dr.)
    • Jaja – kolači, kreme, sladoled
    • Mlijeko i mliječni proizvodi i dr.
  2. ČOVJEKU
    • Bolestan (proljev,povraćanje)
    • Kliconoša (izgledom zdrav čovjek ali izmetom izlučuje klice)

DO TROVANJA HRANOM DOLAZI KADA SE BROJ KLICA U HRANI JAKO POVEĆA!

Klice se najlakše razmnožavaju kad imaju povoljne uvjete a to su:

  1. Toplina – najpovoljnija je 37°C (zato se trovanja događaju najčešće ljeti)
  2. Vlaga i rizična hrana (meso,jaja,sladoled,mlijeko i sl.)
  3. Vrijeme – klice moraju imati vremena da se na toplini razviju i razmnože

TEMPERATURA RAZMNOŽAVANJA KLICA

Klice se brzo razmnožavaju kad je temperatura između 5° C i 63° C. To se zove ZONA OPASNE TEMPERATURE. Tada se 1 bakterija može namnožiti u više od 2 milijuna bakterija za samo sedam sati. Hrana mora biti što kraće na tim opasnim temperaturama i što prije se potrošiti ili staviti u hladnjak.

TROVANJE HRANOM MOŽE SE SPRIJEČITI AKO SE :

  1. Hrana dobro skuha ili ispeče
  2. Ruke održavaju čiste kod pripreme hrane ( često pranje)
  3. Dobro čisti i pere posuđe i pribor koji se koristi za pripremu hrane
  4. Hrana pravilno čuva – u hladnjacima i zamrzivačima ili se poslužuje odmah nakon pripremanja
  5. Spriječi prijenos klica na hranu sa osobe koja priprema hranu

 

PRIPREMA HRANE

HRANA MORA BITI DOBRO KUHANA ILI PEČENA – tako se uništava većina klica koje uzrokuju trovanje hranom. Pripremljena, skuhana ili pečena hrana treba ostati vruća do jela ili se treba brzo ohladiti i staviti u hladnjak. Kod pripreme hrane, najvažnije je dovoljno dugo kuhati ili peći da ne ostane sirova. Nedovoljno kuhana ili pečena hrana može i dalje sadržavati štetne klice koje mogu uzrokovati bolest.

HIGIJENA RUKU

Uzročnici trovanja hranom često se nalaze na NEČISTIM RUKAMA Najvažnije je temeljito pranje ruku i to :

  1. Prije pripremanja hrane
  2. Nakon uporabe zahoda
  3. Nakon rukovanja s otpadom
  4. Nakon korištenja maramica za brisanje nosa
  5. Nakon diranja sirove hrane
  6. Nakon diranja lica, usta,nosa, kose

Ruke se moraju prati :

  • SAPUNOM I TOPLOM VODOM
  • NE BRISATI ZAJEDNIČKIM RUČNIKOM
  • RUČNIK TREBA REDOVITO PRATI

ČIŠĆENJE I PRANJE POSUĐA I PRIBORA

Hranu treba držati u čistim posudama , pokrivenu. Pribor( žlice,vilice,noževi,kuhače) za hranu i stol gdje se hrana priprema moraju biti čisti i oprani. Posuđe i pribor se nakon kuhanja pere u toploj vodi sa deterdžentom za pranje suđa a nakon toga se isplahne u čistoj vodi.
Važno je čistiti i prati prostorije u kojima se čuva i priprema hrana( često metenje i pranje podova, prozračivanje ). Važno je pravilno odlaganje smeća u vreće i kante za smeće. Redovito odvoženje smeća – važno da se ne nakupljaju štakori,miševi,muhe i drugi kukci. Smeće se ne smije skupljati u blizini hrane.

 

PRAVILNO ČUVANJE HRANE

Hranu prije kuhanja i pečenja ( sirovo meso, jaja,mlijeko i dr. ) treba se obavezno čuvati na hladnom u hladnjaku ili zamrzivaču. Hranu nakon dobrog kuhanja ili pečenja treba odmah pojesti ili brzo ohladiti i staviti u hladnjak. Sirova ili kuhana hrana se ne smije držati izvan hladnjaka , na toplom.
Hladnjaci i zamrzivači trebaju biti ispravni. Najbolja temperatura za hladnjake je + 4° C a za zamrzivače je – (minus)18° C.

SPRIJEČAVANJE PRENOSA KLICA NA HRANU SA OSOBE KOJA PRIPREMA HRANU

Prilikom pripreme hrane NE kašljati i kihati blizu hrane, NE dirati nos, usta ili kosu. Izbjegavati pripremu hrane ako ste bolesni ili imate rane na rukama. Redovito prati ruke, izbjegavati jesti iz zajedničkih posuda, izbjegavati jesti rukama.