Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Pozivamo Vas na obilježavanje 12. hrvatskog Dana mimoza (19.01.2019. - subota)

U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije u Čakovcu će se na Trgu Republike, 19. siječnja 2019. godine od 10 do 12 sati obilježiti 12. hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Kao i svake godine, i ove će se godine uz Klub „Vita“, Županijsku ligu protiv raka Čakovec i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, u akciju uključiti i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i primarnih ginekoloških ordinacija te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec.

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskoga tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka.

Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

I ove će se godine u Čakovcu, kao i u ostalim mnogobrojnim gradovima Hrvatske organizirati Dan mimoza, u sklopu kojeg će se građanima ponuditi grančice mimoza, edukativni materijali i davati savjeti. Financijska sredstva prikupljena tijekom ovogodišnjeg Dana mimoza u Međimurju namijenit će se kupnji aparata za mjerenje ugljičnoga monoksida u izdahnutom zraku koji se smatra iznimno snažnim motivacijskim alatom za prestanak pušenja.

Naime, u povodu ovogodišnjeg Dana mimoza, uz slanje poruka o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja bolesti, želimo naglasiti da se pušenje cigareta smatra vrlo značajnim čimbenikom rizika za rak vrata maternice (i još 16 drugih sijela raka), pa je za prevenciju bolesti važno promovirati   nepušenje, odnosno poticanje pušača na prestanak pušenja cigareta. Koliko je važno žene i čitavu javnost o tome informirati, govore rezultati Istraživanja o uporabi duhana u odrasloj populaciji Republike Hrvatske (Tobacco Questions for Survey – TQS 2015.) koji pokazuju da je Hrvatska po broju pušača u vrhu Europe, a još je više zabrinjavajuće da žene u Hrvatskoj puše cigarete više od žena u bilo kojoj drugoj zemlji Europe.    

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2015. godine oboljelo 280 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 479 žena. Prema istom izvoru, u 2015. godini u Međimurskoj županiji 6 je žena oboljelo od invazivnog, a 37 od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2017. godini, u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 109 žena, a u Međimurskoj županiji 4 žene. 

Zbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija, kako u svijetu, tako i u nas.

Radujemo se Vašem dolasku!

 

   Predsjednik Županijske lige                                                              Ravnateljica Zavoda

        protiv raka Čakovec                 

    prim. Hussein Saghir, dr.med.                                                       prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Dan mimoza 2019
153.21 kB

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online