Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

17.-23.06.2018.god. - CRIKVENICA, XIII. INTENZIVNI SEMINAR NADOMJESNOG GOVORA I PSIHOONKOLOŠKE POTPORE, SA TERAPIJAMA

17.-23.06.2018.god. - CRIKVENICA, XIII. INTENZIVNI  SEMINAR  NADOMJESNOG GOVORA I     PSIHOONKOLOŠKE POTPORE, SA TERAPIJAMA kojemje prisustvovalo 3 članova Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec, a ukupno je sudjelovalo 71 sudionika uz brojne volontere i stručnjake. Program se sastojao od svakodnevne jutarnje gimnastika na plaži, otorinolaringoloških pregleda, Inhalacionih terapija, radionica usvajanja nadomjesnog govora, govornih vježbi (po grupama) i radionica  njege traheostome, informativnih sastanaka - distributera pomagala, hidroterapije za plivače sa fizioterapijom, govornih programa na terenu te  individulne fizioterapije. Pod vodstvom instruktora Zorana Čelikovića i fizioterapeuta  Zorana Muževića održan je i tečaj plivanja posebnim hidroterapijskim uređajima i osposobljena su za plivače nekoliko novih laringektomiranih članova. Kako napredak operativnih tehnika zahtjeva sve veće znanje i pažnju održavanju traheostome, zadnjih se godina uvode inovacije, uz informiranje operiranih o načinu operacije kod njih, dok su specijalizirane medicinske sestre sa ORL klinike KBC Zagreb (Rebro) vršile svakodnevni obavezni trening u njezi traheostome (sr. Mara ). Logopedski je tim (Mr.sci. T. Živković Ivanović, prof. M. Sučić i prof. A. Jakelić-Banić) uvježbavao sve vrste nadomjesnog govora, a prof. Marija Sučić obnovila je sudionicima znanja u korištenju elektroničkog govornog aparata. On se danas sve rijeđe koristi, pa je njezino dugogodišnje iskustvo bilo vrlo korisno i svima zanimljivo! Prof.Tamara Živković Ivanović je svakodnevno održavala predavanja o liječenju i rehabilitaciji nakon laringektomije, uz poseban osvrt na komplikacije kod implantiranih govornih proteza..Mr.sci.Ljiljana Vrcić-Kiseljak je vodila svakodnevne jutarnje vježbe na plaži te psihoonkološku radionicu.

Marija Prekupec, diplomirana medicinska sestra, stručna suradnica Kluba laringektomiranih Međimurske županije, na poziv Hrvatske zajednice laringektomiranih, u sklopu intenzivnog seminara nadomjesnog govora i rehabilitacije u Crikvenici, po prvi puta je održala tečaj nordijskog hodanja za 14 zainteresiranih osoba (sudionika seminara), među njima su bila i tri člana iz našeg Kluba.

Zaključak svih sudionika simpozija je bio da je svojim inovacijama ovaj seminar napredak u rehabilitaciji članova Hrvatske zajednice laringektomiranih. Članovi Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec su izuzetno zadovoljni što već godinama imaju priliku sudjelovati na ovom seminaru te svima koji su im omogućili sudjelovanje zahvaljuju na pomoći i podršci.

Rehabilitacija laringektomiranih osoba naše županije osigurana je iz projekta „Nordijskim hodanjem i drugim oblicima rehabilitacije i resocijalizacije unaprijedimo kvalitetu života laringektomiranih osoba“ koji je osigurao Grad Čakovec i humanitarne akcije „Zajedno smo jači i glasniji“ koja je održana 31.01.2018. u Orehovici.

Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online