Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Europski dan svjesnosti o antibioticima i Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima

Uoči 18.11. Europskog dana svjesnosti o antibioticima u Bruxellesu je održana konferencija „One Health to keep Antibiotics Working“ na kojoj su se okupili stručnjaci iz različitih područja, zdravstva, veterine, farmacije iz brojnih europskih zemalja u organizaciji Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC).

Svake godine 330 tisuća ljudi  umire zbog infekcija uzrokovanih bakterijama otpornim na antibiotike. U Hrvatskoj je, za 2015. godinu,  taj broj iznosio 240 dok su 4 347 osoba bile liječene od infekcije uzrokovane višestrukootpornim  bakterijama.

Ako se nastavi takav trend, do 2050. godine vodeći uzrok smrti će biti infekcije uzrokovane otpornim bakterijama, odnosno svake 3 sekunde umrijet će jedna osoba. Već u ovom času opterećenje infekcijama uzrokovanim otpornim bakterijama veće je od opterećenja koje zajedno čine tuberkuloza, AIDS i gripa.

Obilježavanjem Europskog dana svjesnosti o antibioticima želimo informirati javnost i podići svijest o toj skupini lijekova, kod koje prekomjerna i nepotrebna uporaba dovodi do povećane otpornosti bakterija na antibiotike.

Nažalost, preko 30% Europljana godišnje koristi antibiotike. Posebno se uočava porast potrošnje u zimskim mjesecima godine, kada su češće infekcije dišnog sustava, koje  su većinom uzrokovane virusima na koje antibiotici ne djeluju. U zadnjem i prvom kvartalu godine potrošnja antibiotika poraste za više od 30% u odnosu na ostale dijelove godine. Nepotrebna uporaba antibiotika ima svoje posljedice na pojedinca, ali i na mnogo širu zajednicu.

Antibiotici su lijekovi koji se smiju uzimati isključivo na recept po preporuci liječnika. Važno je slijediti upute liječnika i provesti terapiju u skladu s tim.

Iako se vidi napredak nakon 10 godina provođenja javne kampanje u smislu manje potrošnje antibiotika, napredak je spor. Važno je edukaciju provoditi od najranije dobi, što je specifičnost kampanje u Hrvatskoj. Sven Pal, dr.med. voditelj je Nacionalne kampanje u Hrvatskoj, koji je sudjelovao na konferenciji u Bruxellesu te ističe da svatko od nas mora preuzeti dio odgovornosti u očuvanju djelotvornosti  antibiotika.

 

Prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.;

Voditeljica Mikrobiološkog laboratorija ZZJZ Međimurske županije

 

Sven Pal, dr.med.;

Voditelj Nacionalne kampanje

  Više informacija možete naći na sljedećim stranicama:

http://antibiotic.ecdc.europa.eu; http://www.euro.who.int/amr; http://www.iskra.bfm.hr; https://www.facebook.com/reciNEantibioticima/ 

 

Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online