Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Igraj se i vježbaj svakoga dana, živi život bez duhana!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je 31.svibnja Svjetskim danom nepušenja kako bi se sve zemlje potaknule na provođenje preventivnih aktivnosti usmjerenih suzbijanju epidemije pušenja. Naime, pušenje se smatra jednim od vodećih preventabilnih rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja 10% svjetskog stanovništva. Obolijevanje i smrtnost najizraženiji su u srednjoj i starijoj odrasloj dobi, ali se navika pušenja najčešće stekne u adolescentnoj dobi. Prema podacima istraživanja o stavovima i navikama vezanim uz korištenje sredstava ovisnosti među djecom i mladima u Međimurskoj županiji (šk. god. 2013./14.), može se zaključiti da se u kategoriju pušača (svakodnevnih i povremenih) svrstavaju 5,6% dječaka i 3,6% djevojčica 7. i 8. razreda osnovne škole, te čak 35,7% mladića i 39,5%  djevojaka 2. razreda srednje škole.  

Obzirom na taj podatak, od izuzetne je važnosti što ranije aktivno uključivanje djece i mladih u preventivne  programe i edukaciju o rizicima  korištenja duhana. Međimurska županija je ove školske godine pokrenula program „Trening životnih vještina“. Radi se o programu primarne prevencije rizičnih ponašanja, između ostalih i pušenja, koji kod učenika razvija osobine (visoko samopouzdanje) i niz vještina (sposobnost donošenja odluka, suočavanje s ljutnjom i napetošću, rješavanje sukoba…), a koje štite od usvajanja nepoželjnog ponašanja. „Trening životnih vještina“ je proveden u svim osnovnim školama naše županije i obuhvatio je 1160 učenika četvrtih razreda u 83 razredna odjeljenja.  Tako je ovogodišnji Svjetski dan nepušenja u Međimurskoj županiji ujedno bio prilika za završnicu navedenog programa, u vidu priređene izložbe dječjih i učiteljskih radova koji su nastali tijekom provedbe programa. Izložbom se dodatno naglasila štetnost pušenja i važnost usvajanja zdravih životnih stilova.

U obilježavanju Svjetskog dana nepušenja Zavod za javno zdravstvo MŽ već tradicionalno surađuje i sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec te su za sve zainteresirane djelatnici Odjela pulmologije ŽB Čakovec, u suradnji s tvrtkom Salvus d.o.o., provodili spirometriju - funkcionalnu pretragu pluća koja rano može upućivati na oštećenje pluća kao posljedicu pušenja. Renata Kutnjak Kiš, dr. med. je održala predavanje „Povezanost pušenja i malignih bolesti“ za učitelje - provoditelje programa Trening životnih vještina i za voditelje  školskih preventivnih programa. Cjelokupnom programu kulturno su pridonijeli članovi pjevačkog zbora Kluba laringektomiranih županijske lige protiv raka Čakovec, pod vođenjem Marije Prekupec, dipl. med. techn.

Za učenike četvrtih razreda, sudionike programa „Trening životnih vještina“, priređene su sportsko rekreativnim igre. Iste su osmislili i organizirali članovi Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“ Mala Subotica. Time je cijeli događaj uključen u kampanju Krećimo se sada (NowWeMove ) i u Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week). Osamdesetak učenika četvrtih razreda  iz svih međimurskih osnovnih škola natjecalo su se u nabacivanju kolutova (najbolja je bila Vanesa Jalušić), gumi košarci (najuspješnija Petra Balog), činkanju  (prvo mjesto osvojila je Barbara Mučić) i golfu (najbolji golfer je Emil Pongrac).  Pet najboljih natjecatelja u ukupnom poretku nagrađeno je sportskim rekvizitima, a osvojili su ih Vanesa Jalušić, Emil Pongrac, Severina Oršuš, Petra Balog i Barbara Mučić.  Za regularnost natjecanja brinuli su suci i zapisničari (volonteri svih srednjih škola MŽ) Vinka Holjevac,  Helena Kolman, Marta Kozjak, Melani Milijančić, Iva Rob, Tena Treska, Luka Ciglaric, Karlo Majcen, Dorian Gašparlin, Viktor Mesarić, Mario Modlic, Josip Sokač, Mateo Sternad i Mario Tot. Voditelj natjecanja bio je Valentin Šipuš.

Cjelokupni događaj podržale su predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, zamjenica župana Sandra Herman, univ.oec.spec. te ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., a program je vodila Andreja Zadravec Baranašić, dipl. soc. ped.

 

tekst priredile: Diana Uvodić-Đurić, dr.med.,  Berta Bacinger Klobučarić prof. psih.

Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online