Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Obilježavanje Svjetskog dana srca u tvrtki Komet d.o.o. Prelog - akcija “Provjerite svoj rizik”

U povodu Svjetskog dana srca (29. rujna) koji se ove godine obilježavao pod motom “Pokreni svoj život”, 3. listopada (ponedjeljak) od 8,30-12h u prostorijama tvrtke Komet d.o.o. Prelog, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Komet d.o.o. Prelog, organizirali su akciju pod nazivom “Provjerite svoj rizik”. Akcija je bila namijenjena zaposlenicima tvrtke Komet koji su tijkom akcije mogli izmjeriti kolesterol, trigliceride i šećer u kapilarnoj krvi, krvni tlak te pokazatelje uhranjenosti (tjelesna težina, opseg struka i bokova, ITM), a imali su i mogućnost analize sastava tjelesne mase na tzv. medicinskoj vagi koja putem tetrapolarnih elektroda bioelektričnom impedancom procjenjuje brojne parametre – udio masnog tkiva, udio mišične i koštane mase, ukupne vode, raspored masnog tkiva, bazalni metabolizam, biološka dob organizma i dr. Nakon izvršenih mjerenja i procijenjenog rizika, sudionici akcije su razgovarali s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima o poželjnim vrijednostima izmjerenih parametara te su bili savjetovani  o pravilnoj prehrani,  tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima zdravog stila života, koji su neobično važni u prevenciji i kontroli bolesti srca i krvnih žila ali i drugih kroničnih nezaraznih bolesti.  Sudionicima akcije su bili dostupni i brojni edukativni materijali (među njima i letci tiskani povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana srca) te Upitnik za procjenu rizika od tipa II šećerne bolesti. Odaziv akciji je bio odličan, uključilo se više od 50 zaposlenika, čime smo jako zadovoljni, a i sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo zbog našeg dolaska.  

Svjetski dan srca se obilježava pod okriljem Svjetske kardiološke federacije od 2000. godine, a Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije (uz brojne partnere) se priključio obilježavanju tog dana 2004. godine, te svake godine tim povodom organizira različite aktivnosti. Globalno je Svjetski dan srca  najveća kampanja podizanja svijesti o bolestima srca i krvnih žila, koje su svjetski ubojica broj jedan i svake godine odnose 17,5 milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva. U Hrvatskoj su od bolesti srca i krvnih žila 2015. godine umrle 25.694 osobe (47,4% od ukupno umrlih), a u Međimurskoj županiji 537 osoba (42% od ukupno umrlih). Dobra je vijest da se bolesti srca i krvnih žila mogu spriječiti uvođenjem nekoliko jednostavnih promijena, kao što je pravilna prehrana, izbjegavanje alkohola, više tjelovježbe i prestanak pušenja, što smo i tijekom ove akcije posebno isticali.

Stoga se prigodom Svjetskog dana srca apelira ne samo na pojedince, nego na čitavu zajednicu da krenu u akciju, te je ovogodišnji moto „Pokreni svoj život“ („Nahranite Vaše srce“, „Pokrenite Vaše srce“, „Volite Vaše srce“ i „Udahnite novu snagu Vašem životu“), kako bi ostvarili trajni boljitak za zdravlje pojedinaca, obitelji i cijelog društva. 

Fotografije uz članak:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online