Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Europski tjedan sporta (#BEACTIVE European Week of Sport the 2016. Edition) se i u Međimurju obilježio uključivanjem u preko-graničnu biciklističku turu pod nazivom „Putovanje nade“- NowWeBIKE Journey of Hope

Na poziv Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) iz Copenhagena, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Udruge Laganini iz Preloga, sudjelovali su 10. rujna u Košicama na službenom otvorenju 2. po redu Europskog tjedna sporta. Dan prije, 9. rujna, oni su jedan dio puta, od Preloga do jezera Balaton u Mađarskoj, prošli biciklima, ukupno 93 kilometra, a potom su kombijem nastavili put do Košica. U organizaciji ISCA-e, dio programa otvorenja Europskog tjedna sporta predstavljala su dva velika događaja koje je koordinirala ISCA – veliki plesni događaj pod nazivom FlashMOVE i NowWeBIKE Journey of Hope. U te je događaje od samog početka uključen i naš Zavod. 

U Prelogu je povodom toga, u petak 9. rujna, od 8,30-9h održan kratki prigodni program u kojem su  sudjelovala djeca iz Dječjeg vrtića “Fijolica”. Ona su se, zajedno sa svojim odgojiteljicama i ravnateljicom vrtića, dovezla na manifestaciju biciklima i romobilima na koje su stavili oznake NowWeBIKE i BeACTIVE, a mnogi od njih su podijelili s nama duhovite izreke o tome zašto se vole voziti na biciklu. Događaju su se odazvali i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Dječjeg vrtića “Fijolica” Brankica Mezga, zamjenik predsjednika Turističke zajednice Grada Preloga Ivan gradečak i drugi predstavnici Grada Preloga, predstavnici Udruge mladih EFEKT, predstavnici Društva naša djeca Prelog, predstavnici Udruge Laganini i drugi sudionici.  Organizacijom ovog skupa te dolaskom na manifestaciju, oni su zajedno s djecom iz vrtića, dali simboličnu podršku našim biciklistima kao i biciklistima prekogranične NowWeBIKE ture koja je započela još 18. kolovoza, a nazvali su je Putovanje nade (Journey of Hope), budući ima za cilj promicanje aktivnog transporta, tjelesne aktivnosti, inkluzije i mirne budućnosti za Europu. Naime, tim od nekoliko rekreativnih biciklista iz Turske će u toku mjesec dana proći put od 2530 kilometara s ciljem promicanja aktivnog transporta, tjelesne aktivnosti, inkluzije i mirne budućnosti za Europu.  Putovanje je započelo u Danskoj, gdje je sjedište Međunarodne organizacije za sport i kulturu, a potom se nastavilo kroz Njemačku, Poljsku, Češku i Slovačku. U Slovačkoj su se zaustavili u Košicama, kako bi mogli sudjelovati na otvorenju Europskog tjedna sporta. Do tada su već prošli više od 2000 kilometara, a krajnji cilj im je Beč u koji će stići 17. rujna, kada će biti svečano zatvaranje Europskog tjedna sporta.

Tijekom boravka u Košicama, biciklisti iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i iz Udruge Laganini, sudjelovali su na prigodnoj biciklijadi po Košicama i na FlashMOVE događaju, a upoznali su se i družili s NowWeBIKE Journey of Hope timom te članovima i suradnicima ISCA-e. Bila je to sjajna prilika za razmjenu iskustava, ideja i planova za budućnost.

Razgovarali su i s gradonačelnikom Košica Richardom Rašijem, kojem su prenijeli pozdrave i prigodne poklone od gradonačelnika Grada Preloga, a kratki susret je upriličen i s povjerenikom Europske unije za obrazovanje, kulturu i sport Tiborom Navracsicsom.

 

Najljepše zahvaljujemo Međunarodnoj organizaciji za sport i kulturu što nam je omugućila sudjelovanje na ceremoniji službenog otvorenja Europskog tjedna sporta u Košicama.

FlashMOVE i NowWeBIKE Journey of Hope su događaji uključeni u NowWeMOVE kampanju, dio su  Europskog tjedna sporta, a financirani su od strane Europske unije u sklopu Erasmus plus projekta.  Pokrovitelj događaja u Prelogu je bio i Grad Prelog.

Više o NowWeBIKE kampanji možete vidjeti na web stranici: http://nowwebike.nowwemove.com/S poštovanjem,


Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., spec.medicinske mikrobiologije s parazitologijom

Koordinatorica NowWeMOVE Kampanje za Međimursku županiju

Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog

 

O kampanji Krećimo se sada (NowWeMOVE)

Kampanja Krećimo se sada (NowWeMOVE) je najveća europska kampanja za promociju sporta i tjelesne aktivnosti. Kampanja okuplja i povezuje ključne dionike sporta za sve iz različitih sektora da bi se borila protiv pandemije tjelesne neaktivnosti u čitavoj Europi. Vizija kampanje je postići novih 100 milijuna tjelesno aktivnih građana u Europi do 2020. godine. Ciljevi kampanje su osvijestiti ljude o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti i sporta, razvijati mogućnosti participiranja u sportu i tjelesnoj aktivnosti; omogućiti održivi razvoj infrastrukture onih koji omogućuju tjelesnu aktivnost kroz „Open-Source“ rješenja i javna promocija važnosti tjelesne aktivnosti (http://www.nowwemove.com/)

O europskom koordinatoru

Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA) je globalna platforma koja djeluje na području rekreativnog sporta, sporta za sve i tjelesne aktivnosti. Organizacija je osnovana 1995. godine te ima 209 članica organizacija/udruga: međunarodne nevladine udruge te dionike javnog i privatnog sektora. Broji preko 40 milijuna članova pojedinaca iz 80 zemalja svijeta te time predstavlja široku skupinu aktivnih ljudi na području sporta i tjelesne aktivnosti. Aktivnosti Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) podržavaju europsku politiku tjelesne aktivnosti za unaprjeđenje zdravlja (HEPA).

http://www.isca-web.org

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
NowWeBIKE Journey of Hope prekogranična biciklistička tura - priopćenje za medije
534.77 kB
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online