Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Sastanak s partnerima-popularizacija nordijskog hodanja

​           Jučer (21.04.2015. godine) je u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije održan sastanak s predstavnicima udruga umirovljenika iz Međimurske županije, predstavnicima Međimurskog saveza sportske rekreacije Sport za sve i drugim potencijalnim partnerima s ciljem popularizacije nordijskog hodanja i drugih oblika zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Skup je na početku pozdravila prim.Marina Payerl-Pal, dr.med., koja je istaknula kako je multisektorska suradnja ključna u promicanju zdravlja te je svima zahvalila na dolasku i doprinosu.

Nordijsko hodanje (hodanje kod kojeg se primjenjuju posebno dizajnirani štapovi) je aktivnost kod koje su angažirani gotovo svi veliki mišići u tijelu i osigurani su povoljni uvjeti za rad srčano-žilnog i respiratornog sustava. Osim funkcionalne sposobnosti, nordijsko hodanje pozitivno djeluje i na sustav za kretanje.  Namijenjeno je svim dobnim skupinama stanovništva, a doprinosi unaprijeđenju i očuvanju zdravlja ali i kontroli kao i liječenju brojnih kroničnih bolesti i stanja.

U mnogim je zemljama nordijsko hodanje uključeno u turističku i zdravstvenu ponudu, u našoj zemlji, nažalost, još uvijek nije dovoljno popularizirano i iskorišteno niti u tim segmentima, ali niti opčenito u rekreativnim programima iako su MSSR Sport za sve kao i neke druge ustanove i udruge u posljednjih 10-tak godina u Međimurju dosta učinile na popularizaciji ove vrste sportske rekreacije. 

Pozitivna iskustva u popularizaciji nordijskog hodanja u Sloveniji, na sastanku su prikazale prim.mr.sc. Branislava Belović, dr.med. i Ema Mesarić, dip.med.techn. iz Nacionalnog Inštituta za javno zdravje – Območne enote Murska Sobota.  Njihova je ustanova u suradnji s brojnim partnerima u sklopu prekograničnog projekta EU educirala 90 vodiča nordijskog hodanja, a  formirali su i Centar za nordijsko hodanje koji ima za cilj povezivanje vodiča, brine za njihovo stručno osposobljavanje kao i za cjelovit razvoj nordijskog hodanja u regiji uz uključivanje te aktivnosti u turističku ponudu.

Iskustva Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na području promicanja nordijskog hodanja i ostalih oblika zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti prikazala je Renata Kutnjak Kiš, dr.med., voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo te je ujedno pozvala sudionike skupa da se uključe u programe koje provodimo. Svi su sudionici iskazali želju za suradnjom koja im je ovom prigodom ponuđena, a također su istaknuli primjere dobre prakse iz svojih udruga. Posebno su pozvani na uključivanje u program popularizacije nordijskog hodanja kao i u kampanju „Krećimo se sada“ (NowWeMOVE) te u Tjedan promocije tjelesne aktivnosti (MOVE Week).

Sa željom da populariziramo nordijsko hodanje, jedan od najbrže rastućih rekreativnih sportova na svijetu, u suradnji s Hrvatskim savezom nordijskog hodanja, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije organizira tečaj stručnog osposobljavanja za INWA VOVODITELJE Nordijskog hodanja. Tečaj će se održati 15. i 16.05.2015. godine u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije uz licencirane INWA trenere i instruktore (poziv je u prilogu).

 

 

Ravnateljica Zavoda

prim.Marina Payerl-Pal, dr.med.

spec.medicinske mikrobiologije s parazitologijom

Voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo

Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
INWA-voditelj nordijskog hodanja-tečaj-svibanj 2015
238.95 kB
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online