Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Move Week 2014, dolazak nordijskih hodača iz Karlovca

U sklopu MOVE Weeka 2014. godine i Međunarodnog dana starijih osoba, Sekcija nordijskog hodanja Matice umirovljenika Karlovac je predstavila primjer dobre prakse u poticanju osoba treće životne dobi na redovitu tjelesnu aktivnost.

 

U Zgradi Schier u Čakovcu, 30.09.2014. godine u sklopu najveće europske kampanje promocije tjelesne aktivnosti i zdravlja (NowWeMOVE) i njenog središnjeg događaja - MOVE Week 2014. godine, održan je promotivni događaj pod nazivom: „Ne zaboravimo! Tjelesna aktivnost je  neophodan čimbenik ne samo  fizičkog,  nego i mentalnog i socijalnog blagostanja u trećoj životnoj dobi“.

Kako godine odmiču, živjeti aktivnim stilom života postaje sve važnije. Zašto? Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u podizanju životne energije, u održavanju neovisnosti te u prevenciji i liječenju brojnih bolesti i stanja. Čak štoviše, redovita tjelesna aktivnost može usporiti znakove starenja.  I ne samo to, tjelesna je aktivnost jednako važna kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje i blagostanje. Bez obzira da li je osoba  zdrava ili ima neke zdravstvene probleme ili ograničene mogućnosti kretanja, postoji puno načina da bude aktivnija, snažnija i sretnija.

U želji da osobe starije životne dobi dodatno ohrabrimo u usvajanju navike redovite tjelesne aktivnosti, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije te uz podršku Sekcije za nordijsko hodanje Matice umirovljenika Karlovac i Podružnice Čakovec Udruge umirovljenika Međimurske županije, organizirali su spomenuti  događaj.

Na početku skupa, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal je srdačno pozdravila goste iz Karlovca te im je zaželjela lijepu dobrodošlicu te ugodan boravak u Čakovcu. Osvrnula se i na važnost promicanja vrijednosti redovite tjelesne aktivnosti u svakoj životnoj dobi, a osobito u starijoj, jer je ona neophodan čimbenik neovisnosti, te duljine i osobito kvalitete života osoba treće životne dobi. Stoga ona izuzetno podržava ovakve inicijative.    

Potom se skupu obratila dr. Biserka Hranilović, pomočnica ravnatelja za kvalitetu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, koja je zahvalila na pozivu te je istaknula vrijednost i važnost razmjene međusobnih iskustava na polju promicanja zdravlja.     

Skupu se obratila i dr. Diana Uvodić-Đurić, voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, koja je istaknula važnost tjelesne aktivnosti za mentalno zdravlje osoba straije životne dobi. 

 

Skup su još pozdravili  predsjednik Matice umirovljenika Karlovac, gospodin Nikola Marijanić te predsjednik Podružnice Čakovec Udruge umirovljenika Međimurske županije, gospodin Antun Golubić koji su iskazali svoju zahvalnost organizatorima te želju da međusobno surađuju i u narednom razdoblju na drugim projektima.

 

Prije stručnog dijela susreta, sudionike je još srdačno pozdravila predsjednica Sekcije nordijskog hodanja Matice umirovljenika Karlovac, gđa  Darinka Marijanić, koja je po struci prvostupnica sestrinstva u mirovini i trener nordijskog hodanja, te je itekako svjesna važnosti promocije redovite tjelesne aktivnosti u starijoj životnoj dobi.  

U nastavku skupa, dr. Renata Kutnjak Kiš, voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i inicijatorica ovog skupa, iznijela je prezentaciju na temu „Fizičkom aktivnošću do snage i energije u trećoj životnoj dobi“.  Potom je prof. Berta Bacinger Klobučarić govorila o važnosti tjelesne aktivnosti za mentalno zdravlje, a u nastavku je gđa Darinka Marijanić predstavila rad Sekcije za nordijsko hodanje Matice umirovljenika Karlovac kao i prednosti te tehniku nordijskog hodanja.

 

Nakon stručnog dijela susreta, uslijedilo je tjelesno vježbanje svih sudionika u svrhu zajedničkog zagrijavanja, a potom je 30-tak sudionika skupa iz Karlovca te 40-tak iz Čakovca, krenulo nordijskim hodanjem u obilazak grada Čakovca uz stručno vodstvo turističke voditeljice Inge Ladicki.  

 

Susret je završio zajedničkim ručkom te neformalnim druženjem kao i dogovorima za novu suradnju.

 

 Ovim promotivnim događajem priključili smo se i obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba (1. listopad) te Svjetskom danu mentalnog zdravlja (10. listopad).

 

                                                                                          tekst pripremila: 

                                                    Renata Kutnjak Kiš, dr.med., voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo 
Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online