Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

OBAVIJEST O OBVEZI UKLANJANJA I SUZBIJANJA AMBROZIJE!
24. lipnja kao dan kada se obilježava Međunarodni dan ambrozije odabran je zbog ranog vegetacijskog stadija ambrozije, koji pruža dovoljno vremena za pripremne akcije njezina uništavanja. Iz navedenih razloga obavještava se stanovništvo Međimurske županije da se aktivno uključi u pravovremenu borbu protiv daljnjeg širenja ambrozije na području Međimurske županije.


AMBROZIJA (Ambrosia artemisiifolia, A. elatior)

 

Ambrozija, stručnog naziva Ambrosia artemisiifolia ili hrvatskog imena pelinolisna ambrozija, u Hrvatskoj je udomaćen izraz fazanuša, partizanka, pelinolisni limundžik. Ima iznimno puno cvjetova, tako samo jedna muška cvjetna glavica može imati čak do stotinu cvjetova s, nevjerojatnih, čak do pola milijuna peludnih zrnaca u svakom cvijetu. Biljka u našim uvjetima naraste do 1,5 metara i stvara grm. Sjeme joj zrije najesen, jer cvjeta tek od polovine srpnja, ponekad i malo ranije, pa sve do sredine listopada.

Kod nas je nalazimo unutar kontinentalnih gradova i neobrađenih gradskih i privatnih posjeda, na nasipima, uz željezničke pruge, ceste, kanale, u vrtovima koji se ne obrađuju. Nikne i raste vrlo intenzivno i na kultiviranim zemljištima i sve je češće nalazimo među žitaricama te kulturama koje se okopavaju.

Osim štete koju nanosi poljoprivrednim proizvođačima, ambrozija najdirektnije šteti ljudima, izazivajući alergiju bez obzira na starosnu dob. Najprepoznatljiviji simptomi alergije su kašljanje, kihanje, hunjavica, curenje vodenastog sekreta iz nosa, svrbljenje očiju čak i gušenje i drugi simptomi. Kod pojave navedenih simptoma svakako se preporuča odlazak liječniku, koji će postaviti dijagnozu i započeti s odgovarajućim liječenjem.

Ambroziju možemo suzbijati na više načina, prije svega donošenjem i provedbom Odluke o suzbijanju, te mehaničkim i kemijskim putem.

Mehanički način je najteži, ali i najučinkovitiji. Naime, ovdje čupamo ambroziju iz zemlje dok je još mlada, a radi lakoće nešto iza kiše. Uništavati ju je moguće i košnjom tamo gdje je košnja moguća. Košnju moramo obaviti svakako prije cvatnje ambrozije na visini ne većoj od 5 cm od razine zemlje. Nađemo li ambroziju u cvatu ili već u precvjetavanju, najbolje ju je odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo sjeme ne bi širilo dalje te tako prenijelo ambroziju na nove površine.

Razvijena svijest o zaštiti okoliša i zdravlja daje najuspješnije rezultate u suzbijanju ambrozije. Dok se prema suzbijanju ambrozije ne krene sistematski, s uključenim timom stručnjaka i institucijama lokalne samouprave, konačno rješenje za uništenje ambrozije neće se ostvariti. Naredbom o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, donesene od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva ( NN 72/07 ), je riješena regulativa uništavanja ambrozije za cijelu državu. Jedinice lokalne samouprave donošenjem Odluke o uklanjanju i uništavanju ambrozije na svom području definiraju opće odredbe kojima se određuju mjere i područja s kojih s ambrozija uklanja, obveznike, način i vrijeme uklanjanja ambrozije, tko provodi nadzor i koje mjere može poduzeti te prekršajne sankcije. Na Skupštini Međunarodnog udruženja za ambroziju (International Ragweed Society, IRS), prva ljetna subota proglašena je Međunarodnim danom ambrozije (International Ragweed Day, IRD).


Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online