Moja snaga u izazovnim vremenima – obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Moja snaga u izazovnim vremenima

Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti obilježava se svake godine od 15.11.-15.12. kako bi se podigla društvena svijest o tome da je zlouporaba sredstava ovisnosti jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, kako u cijeloj Europi, tako i kod nas, te je vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti među djecom i mladima.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Školski preventivni programi u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije i ove su godine pokrenuli obilježavanje Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti (15.11.-15.12.2020.) zajedničkim aktivnostima u osnovnim i srednjim školama naše županije. Ove su godine sve naše aktivnosti u velikoj mjeri obilježene aktualnom epidemijskom situacijom i potrebom poštivanja epidemioloških mjera koje u znatnoj mjeri onemogućavaju aktivnosti koje uključuju susrete i druženja uživo.

Stoga su se i aktivnosti obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti tome prilagodile.

U suradnji sa Županijskim stručnim vijećem hrvatskog jezika osnovnih i srednjih škola, učenicima 8. razreda osnovne i 1. razreda srednje škole upućen je poziv za sudjelovanje u literarnom natječaju „Moja snaga u izazovnim vremenima“. Učenike su njihovi mentori – učitelji i profesori hrvatskog jezika te voditelji školskih preventivnih programa – nastojali potaknuti na kritičko razmišljanje o štetnom utjecaju sredstava ovisnosti, kao i o neželjenim ograničenjima koje je donijela epidemija novog koronavirusa, ali ih ujedno i potaknuti na promišljanje o dobrim i pozitivnim emocijama koje dijelimo s bliskim osobama iz obitelji ili kruga naših prijatelja.

Na natječaj se odazvalo 26 osnovnih škola te 5 srednjih škola koje su poslale najbolje radove svojih učenika. Prikupljeni radovi objedinjeni su u e- knjizi koju možete prelistati preko sljedećeg linka: https://online.fliphtml5.com/qdjtc/xhtn/?fbclid=IwAR0K_zuS2rxTJhJmLnwQ3nKT6vYkmWMEUwiucjZ8eKt05jBvEptuQdF_vpU#p=1

Učenicima koji su se uključili, kao i njihovim mentorima biti će podijeljene pohvalnice i zahvalnice te zaštitne maske s prigodnom porukom.

 

Uključivanje školske djece i mladih u preventivne programe koji pomažu u razvijanju vještina zauzimanja za sebe na pozitivan način, razvijanju samopouzdanja i učenju poželjnih načina odupiranja pritisku vršnjaka, ima zaštitnu ulogu u smanjivanju ovisničkih i drugih rizičnih ponašanja. Aktivno sudjelovanje učenika u obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti jedan je od načina koji pridonose afirmiranju zdravih životnih stilova. Obzirom su zlouporaba sredstava ovisnosti i ovisnička ponašanja globalni problem, svaki pojedinac ima svoju ulogu u djelovanju i suradnji usmjerenoj protiv ovisnosti za pozitivnu izgradnju društva.

 

 

Diana Uvodić-Đurić, dr. med.

Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije