24. ožujka – Svjetski dan tuberkuloze

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije pridružio se obilježavanju Svjetskog dana tuberkuloze predavanjem o toj zaraznoj bolesti  Udrugi slijepih Međimurske županije. Predavanje je održano u sklopu projekta Rekrea(k)tiva kojeg provodi Udruga slijepih Međimurske županije u partnerstvu sa Zavodom. Predavanje je održala Maja Židov Megla, dr.med., a prim. Marina Payerl-Pal je pozdravila sve uzvanike i spremno odgovarala na brojna postavljena pitanja članova Udruge.

Svjetski dan tuberkuloze obilježava se  24.3. svake godine u čast Robertu Kochu koji je na taj dan prezentirao svoje otkriće – Mycobacterium tuberculosis kao uzročnika tuberkuloze. Organiziranjem akcija diljem svijeta želi se zajednički pridonijeti kontroli i zaustavljanju tuberkuloze koja i dalje predstavlja globalni javnozdravstveni problem i jedan je od vodećih uzroka smrti od zaraznih bolesti, od koje godišnje umire nekoliko milijuna ljudi. Mnoge zemlje napravile su svoj nacionalni program suzbijanja tuberkuloze. Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske donijelo je još 1996. godine Nacionalni program za suzbijanje tuberkuloze, koji razrađuje mjere suzbijanja i sprečavanja tuberkuloze. Mjere se sastoje u prevenciji, otkrivanju i liječenju tuberkuloze, evidenciji oboljelih i liječenih te evaluaciji provedenih mjera i nadzoru nad njima. Iako je tuberkuloza izlječiva bolest i unatoč velikim naporima da se pronađu, liječe i izliječe svi oboljeli od ove bolesti, to je još uvijek nedostižno. Rana i brža dijagnostika, liječenje svih osoba s tuberkulozom, učinkovita vakcinacija, djelotvorni i kraći terapijski režimi, i dr. ključne su komponente u borbi protiv tuberkuloze. Glavni moto ovogodišnjeg Svjetskog dana tuberkuloze je  ‘It’s time’ – („vrijeme je”).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Europi je u 2016. godini bilo zabilježeno oko 60 000 novih slučajeva tuberkuloze, s prosječnom stopom incidencije od oko 12/100 000. Broj prijava novooboljelih na području Europe smanjuje se za oko 4% godišnje, što je daleko od barem 10% godišnje, želi li se tuberkuloza eliminirati do 2030.godine. U svijetu je u 2017. bilo oko 10 milijuna oboljelih, a čak je 1,6 milijuna ljudi umrlo. U Hrvatskoj  se nekoliko posljednih desetlljeća bilježi pad incidencije tuberkuloze. Broj novooboljelih u 2016. godini bio je 454, od kojih je 30  završilo smrtnim ishodom, a u 2017. broj oboljelih po prvi puta pada ispod 400. Prema stopi incidencije Hrvatska se nalazi u europskom prosjeku (8,9/100000 za 2017.godinu). Postoje velike razlike u incidenciji među županijama (od 4,1 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji  do 19,7 na 100 000 u Sisačko-moslavačkoj županiji). U Međimurskoj županiji je u 2017. bilo 8 novoboljelih, što je ispod prosjeka Hrvatske. Broj bolesnika s rezistentnom tuberkulozom u Hrvatskoj je nizak, u 2016. godini nije zabilježen niti jedan slučaj multirezistentne tuberkuloze u Hrvatskoj, što govori o velikoj uspješnosti liječenja oboljelih pacijenata.  Iako je u našim krajevima broj novooboljelih od tuberkuloze sve manji, uz nastavak svih aktivnosti prema Nacionalnom programu borbe protiv tuberkuloze, može se očekivati daljnje smanjenje incidencije tuberkuloze u Hrvatskoj, a i u svijetu.

Fotografije uz članak: