Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Program zdravstvenog odgoja i promicanja zdravlja za Međimursku županiju i grad Čakovec

Zdravstveno prosvjećivanje i promicanje zdravlja na temelju izrađenih javnozdravstvenih prioriteta u Međimurskoj županiji (Koronarna bolest, moždani udar, nedovoljna tjelesna aktivnost, prekomjerno pušenje cigareta i pijenje alkohola u mladih i rak dojke) ili vezano uz "Kalendar zdravlja" - obilježavanje značajnih datuma vezanih uz unapređenje zdravlja u Republici Hrvatskoj , pa tako i u Međimurskoj županiji.

Djelatnost za socijalnu medicinu sudjeluje u organizaciji ili provođenju javnozdravstvenih akcija (u suradnji s lokalnom samoupravom, školama, i drugim zdravstvenim i/ili socijalnim ustanovama, te NGO), u cilju unapređenja i očuvanja zdravlja.

 • Sudjelovanje u izradi i/ili distribuciji edukativnih materijala vezanih uz promicanje zdravlja i prevenciju bolesti
 • Kreiranje i/ili sudjelovanje u populacijskoj edukaciji PREKO MEDIJA (novinski članci, TV i RADIO spotovi i emisije, MEDIJSKE KAMPANJE)
 • Kreiranje i/ili sudjelovanje u javnim tribinama i na okruglim stolovima
 • Kreiranje specifično usmjerene edukacije (INDIVIDUALNA EDUKACIJA I SAVJETOVANJE) – predavanja, seminari i radionice za pojedine ciljane populacije
 • Obilježavanje značajnih javnozdravstvenih datuma koji se obilježavaju u našoj zemlji. Način obilježavanja ovisi s jedne strane o ljudskim resursima (koji obično ne predstavljaju problem), a još više o financijskim koji su uvijek ograničeni ili niti nisu osigurani.
 • Hrvatski dan nepušenja-dan bez dima -17.02.2005.
 • Svjetski dan zdravlja- 07.travnja 2005.
 • Međunarodni dan tjelesne aktivnosti – 10.05.2005.
 • Svjetski dan nepušenja-31.svibnja 2005.
 • Hrvatski dan moždanog udara-21.06.2005.
 • Tjedan borbe protiv TBC-a-12.09.2005.
 • Svjetski dan srca- 25.09.2005.
 • Svjetski dan pješaka-07.10.2005.
 • Svjetski dan borbe protiv AIDS-a-01.12.2004.
Također se tijekom 2005. godine može se očekivati niz zahtjeva Ministarstva zdravstva i/ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanih uz promicanje zdravlja, a koji se ne mogu unaprijed planirati.

Program Edukacije trudnica (Tečajevi za trudnice)

Tečajevi za trudnice se u Međimurskoj županiji održavaju od 1998. godine i to u okviru projekta "Čakovec-zdravi grad", stoga i grad Čakovec osigurava sredstva za provođenje tečajeva, te je isti besplatan za trudnice i njihove partnere.
Organizator tečajeva je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije (Djelatnost socijalne medicine) koji osigurava i prostor za provođenje tečajeva.

Programa predavanja je osmislio i provodi ga interdisciplinarni tim stručnjaka iz Županijske bolnice Čakovec, u prilogu Program tečaja.

Predavači i njihove funkcije u ŽBČ:
 • Sanja Topličanec, dr.med., spec.ginekologije i porodništva, voditeljica odsjeka Rodilišta s rađaonom Županijske bolnice Čakovec
 • Marta Križaić-Lajtman, dr.med., spec. ginekologije i porodništva
 • Jovanka Žvorc, dr.med., spec.za dječje bolesti, voditeljica Odsjeka neonatologije Županijske bolnice Čakovec
 • Mr.sc.Marija Hegeduš-Jungvirth, dr.med., spec. za dječje bolesti, voditeljica Dječjeg odjela Županijske bolnice Čakovec
 • Ljiljana Husnjak, prof. psihologije, Županijska bolnica Čakovec
 • Nevenka Horvat, vms, glavna sestra Rodilišta ŽBČ
Trudnice o održavanju tečajeva informiraju ginekolozi iz PZZ i patronažne sestre iz Doma zdravlja Čakovec, a povremeno se informiraju preko medija. U Zavodu za javno zdravstvo se vrši prijava telefonom ili osobno dolaskom u Zavod i kad se skupi oko 10-15 trudnica organizira se tečaj koji traje jedan tjedan-od ponedjeljka do petka.
Predavanje se održava navečer od 19,00 do 21,00 sati, 4 dana u predavaoni zdravstvenog odgoja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a 5. dan je organizirano predavanje na Ginekološkom odjelu ŽBČ uz obilazak Rađaone. Teme predavanja navedene su u promidžbenom materijalu- Programu tečaja za trudnice, kopiju Vam dostavljamo u prilogu.

Tijekom predavanja svaki par ili trudnica dobiju promidžbeni materijal, te potvrdu da su završili Tečaj za trudnice.

Od promidžbenog materijala parovi i/ili trudnice dobivaju:

"Upute o dojenju majkama", Županijska bolnica Čakovec; "Upute majkama za njegu novorođenčeta", Županijska bolnica Čakovec; "Trudnoća i dojenje", UNICEF; mr.sc. Marija Hegeduš-Jungvirth, dr.med."Najbolja hrana", grad Čakovec, te od 2005. godine Priručnik za (buduće) roditelje "Dobro je znati prije, za vrijeme i nakon poroda" Klinike za ženske bolesti i porode KBC Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Godišnje se organizira prosječno oko 6 tečajeva. Od 1998.-2004. godine program tečaja je završilo 477 trudnica i 290 njihovih partnera. U odnosu na ukupan broj trudnica – oko 7% ih je obuhvaćeno tečajevima, odnosno oko 14% prvorotki (90% polaznica tečajeva su prvorotke). Prema opčini stanovanja 50% trudnica polaznica tečajeva je iz grada Čakovca, te još 13% iz općina blizu Čakovca, pa vjerujemo da na posjećenost utječe teritorijalna dostupnost Tečajeva za trudnice.​
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online