Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Psihološki mehanizmi razvoja ovisnosti

Nedovoljno stabilne ličnosti često u alkoholu traže izlaz iz životnih problema ili iz nekog neugodnog emocionalnog stanja. Naime, alkohol kod osobe neovisnika djeluje na mozak na način da, slikovito rečeno, "zavara" svijest - podiže raspoloženje stvarajući lažni osjećaj vlastite snage, čini čovjeka prividno poduzetnim uklanjajući obeshrabrenost; oslabljuje etičke vrijednosti kao što su odgovornost, obzirnost; uklanja nepovoljna saznanja, a ponašanje čini slobodnim i slabije kontroliranim. Osobama koje su posegnule za alkoholom kao "izlazom" za određene emocionalne sukobe u koje ih dovodi određeni problem, sviđa se neka od komponenti učinka alkohola: plašljive i sramežljive osobe barem prolazno čini hrabrima; potištene prividno razonodi; emocionalno napeti postaju opušteni, i sl.

    U ljudskoj je prirodi da se uvijek vraća onoj aktivnosti koja mu je priuštila užitak. Tako se osoba u nevolji vraća piću jer joj je već ranije piće pružilo zaborav od briga i nevolja, donijelo emocionalnu opuštenost. Potom na svaki neugodni doživljaj, razočarenje, problem ili neuspjeh, automatski poseže za alkoholom.

   Ako se bijeg u stanje opijenosti često ponavlja, čovjek se postepeno pretvara u ovisnika o alkoholu. S vremenom razlozi za priklanjanje ovakvom načinu rješavanja problema postaju sve beznačajniji, da bi navika uživanja alkohola postala toliko jaka da osobi više nije potreban neki određeni povod za pijenje: pije uvijek kad je alkohol dostupan jer se alkohol pretvorio u stalnu potrebu. Stalna potreba s vremenom postaje toliko jaka da se razvoja opsesivno traženje alkoholnog pića i situacija za pijenje. Tako pijenje postaje osnovni pokretač ponašanja, potreba koja istiskuje mnoge druge, pa se zanemaruju obiteljske, radne, društvene obaveze.

tekst pripremila: Berta Bacinger Klobučarić, psiholog

USLUGE
Cijepljenje
Sanitarne iskaznice
Tečaj higijenskog minimuma
Ispitivanje vode
Ispitivanje namirnica
Ispitivanje predmeta opće uporabe

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online