Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Obilježavanje Svjetskog dana srca 2010. godine u Međimurskoj županiji

Zadnju nedjelju u mjesecu rujnu, u više od 100-tinjak zemalja svijeta i Europe obilježava se Svjetski dan srca kako bi se upozorilo javnost na veliko breme kardiovaskularnih bolesti, od kojih svake godine u svijetu umire preko 17 milijuna ljudi.

U Međimurskoj županiji Svjetski dan srca obilježavamo već šestu godinu za redom organiziranjem velikih javnozdravstvenih akcija. Od  2005. godine takve se akcije  održavaju u gradu Prelogu, a od 2007.  i  u gradu Čakovcu.  Prošle godine  na inicijativu mladeži,  Dan srca je obilježen i u Općini Dekanovec, a ove godine u  još dvije općine – u Svetoj Mariji i Kotoribi temeljem inicijative studenata medicine iz Međimurske županije.

PLIVA i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije tako su četvrtu godinu zaredom organizirali u subotu, 25.09.2010. godine na Trgu Republike u Čakovcu javnozdravstvenu akciju pod nazivom „Zajedno prema zdravlju“.  Uz podršku liječnika i medicinskih sestara Županijske bolnice Čakovec te Doma zdravlja Čakovec, građani su u vremenu od 9-12 sati mogli besplatno izmjeriti krvni tlak, provjeriti razinu šećera i masnoća u krvi, odrediti pokazatelje uhranjenosti te se o svome zdravlju posavjetovati s liječnicima. Unatoč lošem vremenu, akciji se odazvalo više od 250 osoba.  Centralna manifestacija i ove se godine održala u gradu Prelogu, u nedjelju na sam Svjetski dan srca.  Zbog loših vremenskih prilika, cijeli se program odvijao u Osnovnoj školi. U uvodnom dijelu nastupale su Mažoretkinje Općine Donji Kraljevec i Tihomir Bendelja koji su svojim nastupom oduševili brojnu publiku, jednako kao i mališani iz Dječjeg vrtića „Fijolica“ Prelog.  

U sportsko rekreativne igre (pikado, viseća kuglana i bacanje kolutova) uključilo se gotovo 100-tinjak osoba. Uz sportsko-rekreativne aktivnosti u školi su bili organizirani zdravstveno-preventivni sadržaji (mjerenje krvnog tlaka, određivanje šećera i masnoća u krvi, analiza sastava tjelesne mase, procjena kardiovaskularnog rizika, savjeti o zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti te o liječenju kardiovaskularnih bolesti) u kojima je sudjelovalo također nešto više od 100  osoba među kojima je bilo puno mladih što nas posebno veseli. Za djecu predškolske dobi održana je radionica „Piramida zdrave prehrane“, koja je također bila dobro posijećena.  Iako je Svjetski dan srca po prvi put obilježen i u Svetoj Mariji, uspjeh nije izostao. U program obilježavanja uključilo se 100-tinjak osoba, a za posjetitelje su bili organizirani kao i u svim drugim lokacijama zdravstveno-preventivni i sportsko-rekreativni sadržaji. Kao i svake godine, zahvaljujući našim vjernim sponzorima, jabuke, koje smatramo simbolom zdrave prehrane, bile su dostupne  svim sudionicima.

Obilježavanjem Svjetskog dana srca potičemo građane da preuzmu što aktivniju ulogu u brizi za vlastito zdravlje, omogućujemo im da se upoznaju s rizičnim čimbenicima za kardiovaskularne bolesti, te da nauče kako mogu sami utjecati na njihovu prevenciju te što uspješnije liječenje. Ujedno promoviramo kretanje kao vrlo važan čimbenik zdravog stila života.  

 

Pripremila:

Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije
Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:
USLUGE
Cijepljenje
Sanitarne iskaznice
Tečaj higijenskog minimuma
Ispitivanje vode
Ispitivanje namirnica
Ispitivanje predmeta opće uporabe

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online