Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uključio se u inicijativu “Svibanj, mjesec mjerenja” (May Measurment Month)

Od strane Međunarodnog društva za hipertenziju (ISH), prošle je godine pokrenuta inicijativa  pod nazivom “Svibanj, mjesec mjerenja” (May Measurment Month), a koju podržava i Svjetska liga protiv hipertenzije (WHL) s ciljem podizanja svijesti  o krvnom tlaku širom svijeta.

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, sve dok se ne razviju oštećenja organa. Gotovo 50 % osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a polovica onih koji znaju ne poduzimaju ništa: ne liječe se niti mijenjaju štetne životne navike.

Tijekom 2014. i 2015. gopdine u Hrvatskoj je proveden EHIS anketa (European Health Interview Survey), u kojoj je, prema izjavama samih ispitanika, 26,8% žena i 22,3% muškaraca u proteklih 12 mjeseci imalo povišeni arterijski tlak.

Danas je krvni tlak jednostavno mjeriti, ali je važno znati kako ga ispravno mjeriti, koje su vrijednosti normalnog, a koje povišenog krvnog tlaka te koje su posljedice neliječenog krvnog tlaka.

Stoga je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije o svemu tome, a još više i o važnostima te mogućnostima prevencije, liječenja i kontrole krvnog tlaka, govorio sudionicima dviju akcija koje smo  organizirali u mjesecu svibnju.

Tako je u sklopu edukativno - suportivne grupe Savjetovališta za prevenciju i tretman debljine našeg Zavoda, 16.05.2018. godine održano predavanje i radionica pod nazivom „Zdrav način života važan u prevenciji, liječenju i kontroli povišenog krvnog tlaka“. Sudionici grupe su najprije dobili informacije o tome što je to krvni tlak, kako se ispravno mjeri, koje aparate odabrati za kućno mjerenje krvnog tlaka, koje su vrijednosti normalnog, a koje povišenog tlaka, kada i kako se otkriva povišeni krvni tlak, koje su posljedice neliječenog krvnog tlaka, te kako se povišeni krvni tlak liječi.

Budući je pravilna prehrana vrlo  važan čimbenik u prevenciji i kontroli hipertenzije,  korisnici grupe  su na predavanju i radionici dobili dodatne informacije o tome koje namirnice izabrati ili čiji unos ograničiti u prehrani,  a u svrhu  prevencije i kontrole povišenog krvnog tlaka . Na radionici je korisnicima  izmjeren krvni tlak te su im podijeljeni tiskani edukativni materijali.  

 

Druga radionica, koju je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije organizirao u mjesecu svibnju,  održana je 25.05.2018. godine za zaposlenike Poštanskog ureda Čakovec Hrvatske pošte d.d. , a imala je naziv “Čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila” te “Važnost redovite tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane za dug i kvalitetan život”, kojoj se odazvalo 30-tak sudionika. Radionicu smo realizirali kao nagradu, budući se na natječaj “Pješke ili biciklom na posao 2017. godine”, u sklopu kategorije za tvrtke, najviše zaposlenika javilo upravo iz Poštanskog ureda Čakovec.

Još jedna akcija, održana u našem zavodu 7. svibnja 2018. godine, doprinos je inicijativi “Svibanj, mjesec mjerenja”. Naime, u sklopu obilježavanja Dana sestrinstva, a u organizaciji Hrvatske komore medicinskih sestara podružnice Međimurske županije, te uz podršku zdravstvenih djelatnika iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Doma zdravlja Čakovec, Županijske bolnice Čakovec  kao i učenika te  nastavnika iz Srednje škole Čakovec, održana je radionica za zdravstvene djelatnike tijekom koje su sudionici imali priliku izmjeriti kolesterol, trigliceride i šećer u kapilarnoj krvi, analizirati sastav tjelesne mase na medicinskoj vagi koja procjenjuje različite parametre  temeljem bioelektrične impedancije, izmjeriti krvni tlak te procijeniti svoj rizik za tip II šećerne bolesti, a potom su bili savjetovani o poželjnim vrijednostima izmjerenih parametara. Radionici se odazvalo 40 zdravstvenih djelatnika iz svih zdravstvenih ustanova.  

Tekst pripremila: Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online