Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

“Živjeti zdravo” - u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije je 20.02.2018. g. održan sastanak s ravnateljima i stručnim suradnicima osnovnih škola Međimurske županije

“Živjeti zdravo”  - u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije je 20.02.2018. g. održan sastanak s ravnateljima i stručnim suradnicima osnovnih škola Međimurske županije, a u svrhu unapređenja školske prehrane i tjelesne aktivnosti učenika osnovnih škola  

U utorak, 20.02.2018. godine, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije je održan sastanak predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije s ravnateljima i stručnim suradnicima iz 15 osnovnih škola Međimurske županije. Sudionike sastanka je na početku susreta pozdravila prim. Marina Payerl-Pal, ravnateljica ZZJZ Međimurske županije, koja je istaknula kako je naša ustanova itekako svjesna važnosti promicanja pravilne prehrane i zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti u prevenciji debljine među djecom i mladima, te je istaknula kako smo s istim ciljem već provodili nekoliko projekata, a potom je predstavila voditelje projekta “Živjeti zdravo”.

 

Nakon kratke prezentacije cjelokupnog projekta, djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr.sc. Slaven Krtalić, prof. kineziolog i dipl.ing Mirjana Matulić, nutricionistica, su sudionike skupa detaljnije upoznali s 1. komponentom projekta “Živjeti zdravo” pod nazivom “Zdravstveno obrazovanje”, koja, izmeđe ostalog, ima za cilj prevenciju prekomjerne tjelesne mase i debljine školske djece promicanjem pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. Prof. Krtalić je napomenuo kako će u sklopu projekta “Živjeti zdravo” sve osnovne škole u Hrvatskoj koje nemaju sportske dvorane (uključujući i područne), dobiti na korištenje poligon za tjelesnu aktivnost - višenamjenski skup kinezioloških pomagala koja omogućuju održavanje nastave Tjelesne i zdravstvene kulture u uvjetima kada se Ne može koristiti školska sportska dvorana ili se zbog loših vremenskih prilikane može održati nastavni sat na školskom igralištu. U Međimurskoj županiji je takve poligone već dobilo 8 osnovnih škola, a u narednom razdoblju će ih dobitii područne škole koje nemaju sportske dvorane.

 

Nutricionistica Mirjana Matulić je u nastavku govorila o važnosti unapređenja prehrambenih navika kod djece i mladih te važnosti unapređenja prehrane u školama. Kroz ovaj projekt će se nastojati implementirati Nacionalne smjernice za pravilnu prehranu učenika u osnovnim školama na način da će stručnjak nutricionist iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u izravnoj komunikaciji i suradnji sa školama i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije izrađivati i slati tjedne jelovnike te koordinirati njihovu primjenu.  Nutricionistica Matulic je u kratkoj prezentaciji govorila o pisanim i nepisanim pravilima kreiranja jelovnika, pokazala je nekoliko primjeraka školskog jelovnika te je predložila neke novine u serviranju obroka. Istaknula je kako treba postepeno uvoditi nove namirnice u školsku prehranu, a poželjno je provesti i edukaciju djece i roditelja o važnosti uvođenja novih namirnica te ih ujedno motivirati za prihvaćanje istih.

 

Na kraju sastanka, predstavnici škola su bili zamoljeni da svaka škola formira tim za školsku prehranu (poželjno je da ga čine ravnatelj/ica škole, tajnik/tajnica škole, učitelj/ica ili druga osoba zadužena da boravi s djecom tijekom ručka/užine te kuhar/kuharica), s kojima će se kontinuirano komunicirati, a koji će biti zaduženi za postepeno uvođenje novih namirnica i jela u školsku prehranu te praćenje reakcija djece, a nastojat će se i postepeno smanjivati udio šećera i soli u pripremi jela.  Većina škola je već formirala timove za prehranu te je javila kontakt adrese, dok su škole od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo već primile prijedlog tjednih jelovnika za mjesec ožujak.


Renata Kutnjak Kiš, dr. med., spec.epidemiolog

Koordinatorica Nacionalnog programa

„Živjeti zdravo“ za Međimursku županiju


Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online