Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije obilježio Svjetski dana mentalnog zdravlja – 10. listopada

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (World Federation for Mental Health – WFMH) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), utemeljile su 1992. godine  10. listopada kao Svjetski dan mentalnog zdravlja. Ciljevi obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja jesu globalno podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja i poticanje na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju. Ove je godine 25. godišnjica obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Veliki doseg promocije dobrog mentalnog zdravlja rezultat je predanosti stručnjaka i institucija koji rade diljem svijeta prenoseći poruke o mentalnom zdravlju.

            Svake godine WFMH plasira različite pakete informacija o određenoj temi. Ovogodišnja je tema "Mentalno zdravlje na radnom mjestu ", a odnosi se na vrijednost promicanja dobrobiti u radu u svim područjima, od poljoprivrede do industrije, od zdravstva do obrazovanja, financijskog sektora do sektora politike i vlasti,  tehnologije i šire. Uloga stručnjaka u promicanju mentalnog zdravlja na radnom mjestu jest informiranje i educiranje radnika i poslodavaca o važnosti skrbi za zdravlje zaposlenika, ali i druge specifične zadaće poput ranog prepoznavanje problema mentalnog zdravlja kod zaposlenih osoba koje su pod povećanim rizikom za javljanje ovakvih zdravstvenih problema, a vezano za rad i uvjete rada.

            Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije  i ove se godine  pridružila promociji mentalne dobrobiti. U suradnji s Domom za odrasle osobe Orehovica organiziran je susret s radnicima ustanove, koji imaju vrlo specifičan djelokrug rada. Dom pruža usluge stalnog smještaja za psihički bolesne odrasle osobe. Uloga je ustanove da suvremenim metodama doprinese humanom zbrinjavanju psihički bolesnih osoba, uvažavajući njihovo dostojanstvo i unapređujući kvalitetu njihovog života i svakodnevice. Specifičnosti u radu ustanove iziskuju puni opseg radnog, ali i osobnog kapaciteta svog osoblja, od kojeg nitko nije izuzet od dodira s korisnicima – od zdravstveno-stručnog, preko tehničkog osoblja, sve do uprave. Visoki zahtjevi rada mogu značajno opteretiti svakog radnika i dovesti do pojave stresa, što  nepovoljno djeluje na psihičko i fizičko zdravlje izloženog pojedinca.

            Stoga je dana 10.10.2017. g., na Svjetski dan mentalnog zdravlja, u Domu održano predavanje i radionica koje je osmislila i provela  Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije uz podršku ostalih zaposlenika Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja ZZJZ MŽ, kao i ravnateljice Zavoda prim. Marine Payerl-Pal, dr. med., za sve zaposlenike Doma na temu upravljanja stresom, s ciljem pružanja osnovnih alata u suočavanju s rizicima po vlastitu psihičku dobrobit.

U odličnoj radnoj, ali i opuštenoj atmosferi predavanja i radionice, čemu su doprinijeli i domaćini - ravnateljica Doma Suzana Belović, dipl. soc. radnica te Doroteja Lukša, dipl. soc. radnica, još jednom je iskazana i potvrđena važnost pružanja podrške u zaštiti mentalnog i fizičkog  zdravlja zaposlenika te dogovoren i nastavak suradnje dviju ustanova.Tekst pripremile: Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije i Diana Uvodić-Đurić, dr. med. 

Fotografije uz članak:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online