Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Održan FlashMOVE - veliki plesni događaj

U sklopu NowWeMOVE kampanje i 3. po redu Europskog tjedna sporta, 27. rujna 2017. godine u 11 sati, na Trgu Republike u Čakovcu je održan FlashMOVE  - veliki plesni događaj u koji se uključilo više od 500 plesača -  učenika osnovnih i srednjih škola Međimurja, te članova triju udruga građana, a uključili su se i brojni slučajni prolaznici. U plesu su sudjelovali učenici iz 11 osnovnih škola, naravno predvođeni profesorima tjelesne i zdravstvene kulture, stručnim suradnicima, pedagozima, ravnateljima – iz OŠ Nedelišće, Podturen, Štrigova, Donji Kraljevec, Draškovec, Sveti Martin na Muri, Selnica, Belica, Šenkovec, te I. i III. Osnovna).  Odličan je bio i odaziv srednjih škola – uključile su se Srednja škola Prelog, Gospodarska škola Čakovec, Srednja škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec i Graditeljska škola Čakovec. U plesu su sudjelovali i članovi triju udruga građana – Udruge građana Garduža Gardinovec, Udruge žena Belica i Udruge žena Savska Ves.

Na samom početku, sudionike FlashMOVE događaja su ispred organizatora pozdravile  ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., prof. Željka Podgorelec-Sirc, predsjednica Stručnog aktiva profesora tjelesne i zdravstvene kulture Međimurske županije te ispred Školskih preventivnih programa osnovnih i srednjih škola, županijska koordinatorica Školskih preventivnih programa za srednje škole prof. Ivana Šimunić. Potom je Marija Stanković, voditeljica Informacijskog centra Europe DIRECT Čakovec, predstavila Facebook foto natječaj #Lajkam sport, koji se također organizirao u Međimurskoj županiji u sklopu Europskog tjedna sporta. Na kraju uvodnog dijela, ispred Međimurske županije, sudionike FlashMOVE plesnog događaja je pozdravila Sandra Herman, zamjenica župana, a podršku ovom događaju dao je svojim dolaskom i prof. Branko Sušec, pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti. Program je vodila Renata Kutnjak Kiš, dr.med., koordinatorica NowWeMOVE kampanje u Zavodu za javno zdravstvo Međuimurske županije. 

Nakon uvodnih riječi te pozdrava organizatora i pokrovitelja, Plesna skupina Vivona, zajedno sa svojom voditeljicom gđom Karmen Kovačević Jambor, je sjajno predvodila zagrijavanje svih sudionika, a potom i ples na zajedničku koreografiju. Uslijedilo je upoznavanje mladih s različitim sportovima, preko priča uspješnih sportaša. Predstavili su se Mia Radotić iz Ivanovca, najbolja hrvatska biciklistica, Tijana Tkalčec iz Čakovca, najbolja hrvatska atletičarka i Jasmina Ilijaš iz Donjeg Kraljevca, državna rekorderka u dugom triatlonu i vrlo uspješna maratonka. Uz njih, svoje velike usjehe predstavili su David Verli (atletika) i Stjepan Škoda (stolni tenis) iz Gospodarske škole Čakovec, Stjepan Hunjak (biciklizam) iz Preloga, učenik Srednje strukovne škole Varaždin, a iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, predstavili su se učenici Luka Grubić (badminton), Lino Zadravec (badminton), Nina Dobša (atletika), Martin Slaviček (bench press) i Lucija Lesjak (karate). Od srca im zahvaljujemo na dolasku i sjajnoj atmosferi. Više o njihovim sjajnim sportskim uspjesima možete vidjeli u power point prezentaciji koja je u prilogu (http://www.zzjz-ck.hr/?task=group&gid=2&aid=664).

Na doprinosu u realizaciji obilježavanja Europskog tjedna sporta i NowWeMOVE kampanje želimo još zahvaliti svima koji su se odazvali FlashMOVE plesnom događaju – učenicima, profesorima, udrugama, sportašima, organizatorima  - uz naš zavod, organizatori su bili Stručni  aktiv profesora tjelesne i zdravstvene kulture i Školski preventivni programi osnovnih i srednjih škola, pokroviteljima - Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji, gospodinu Fileš Davoru, profesoru Ivanu Čondoru i učenicima Graditeljske škole Čakovec, Plesnoj skupini Vivona i njihovoj voditeljici, Tvrtkama Madraci Bernarda, Međimurjeplinu, Tvornici stočne hrane Čakovec i Savjetu za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, te Središnjem državnom uredu za šport, koji su zajedno s pokroviteljima osigurali promotivne materijale. Puno hvala i svima drugima koji su se angažirali, a nismo ih spomenuli ponaosob.

Tjelesna aktivnost iznimno je važna za djecu i adolescente jer utječe na njihov pravilan rast i razvoj, na očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja te prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine. Nažalost, sjedilački način života zahvaća i najmlađe. Prema međunarodnom istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika (HBSC 2013/2014) u Hrvatskoj, 49% učenika i 47% učenica u dobi od 11 godina, provode u slobodno vrijeme, tijekom radnog tjedna,  najmanje 2 sata pred ekranom (TV, video, DVD, računalo i dr.), a u dobi od 15 godina, čak 66% mladića i 59% djevojaka. Ako tome pridodamo podatak  da u dobi od 15 godina, samo 25% mladića i 12% djevojaka zadovoljava dnevne preporuke od sat vremena tjelesne aktivnosti, svjesni smo, kako je izuzetno važno motivirati mlade da se bave sportom, odnosno da pronađu sport ili tjelesnu aktivnost koja će im predstavljato užitak. Upravo s tim ciljem, u povodu obilježavanja 3. po redu Europskog tjedna sporta, organizirali smo FlashMOVE plesni događaj kao i upoznavanje mladih s različitim sportovima, preko priča uspješnih sportaša. 

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Predstavljanje uspješnih sportaša- FlashMOVE 2017. Čakovec
16.29 MB
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online