Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Obilježavanje Dana plave vrpce

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije će se uključiti u obilježavanje Dana plave vrpce, posvećenog borbi protiv raka debelog crijeva 

Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj drugi najčešći oblik raka u osoba oba spola, u žena iza raka dojke, a u muškaraca iza raka bronha i pluća. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u našoj je zemlji 2014. godine bilo registrirano 3.127 novooboljelih osoba (među kojima i 94 osobe iz Međimurske županije) dok je 2015. godine od ovog sijela raka u Hrvatskoj umrlo 2.056 osoba (43 osobe su bile iz Međimurja). Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, smrtnost od raka debelog crijeva u Hrvatskoj je vrlo visoka, 2014. godine je bila među najvišima u Europi (smrtnost je bila viša jedino u Mađarskoj), stoga je važno učiniti maksimalne napore kako bi se takva situacija promijenila. 

Primarnom prevencijom - pravilnom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, smanjenjem konzumacije ili nepijenjem alkohola te nepušenjem, možemo utjecati na smanjenje incidencije raka debelog crijeva.  Budući se rak debelog crijeva razvija sporo, primjenom metoda ranog otkrivanja moguće ga je otkriti znatno prije nego što se pojave prvi simptomi bolesti, a odstranjivanjem premalignih lezija (adenoma), možemo utjecati i na smanjenje obolijevanja. Ako se rak debelog crijeva otkrije u ranoj fazi te se odmah pristupi liječenju, on je u velikom postotku izliječiv, odnosno, povećava se preživljenje te poboljšava kvaliteta života oboljelih osoba, a smanjuju se i ekonomski troškovi. 

Stoga je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske pokrenulo još krajem 2007. godine Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Program je namijenjen osobama oba spola u dobi od 50-74 godine, a uključuje testiranje stolice na tragove krvi koja se ne može uočiti golim okom, te u slučaju pozitivnog nalaza kolonoskopiju. Nevidljiva krv u stolici jedan je od ranih znakova raka debelog crijeva ili pak premalignih lezija (najčešće su to adenomatozni polipi).  

Provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva je u Međimurskoj županiji započela u siječnju 2008. godine. Pozivi za probir se šalju poštom na kućne adrese ciljane populacije temeljem popisa iz HZZO-a, MUP-a i baze podataka umrlih. Program financira Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. 

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije ima ulogu koordinacije, praćenja i vrednovanja programa na lokalnoj razini te  prikuplja i analizira potrebne podatke. Prvi dio testiranja provodi ciljana populacija sama kod kuće, dok se drugi dio testiranja obavlja u Mikrobiološkom laboratoriju našeg Zavoda. Kolonoskopije u sklopu skrining programa za osobe iz Međimurske županije kontinuirano se obavljaju u Županijskoj bolnici Čakovec.

Do sada su u potpunosti završena 2 kruga poziva, u sklopu kojih smo ciljanoj populaciji u Međimurskoj županiji poslali 66.000 poziva, a odaziv je u drugom krugu iznosio oko 35 posto. Premda je odaziv u Međimurju među najvišima u Hrvatskoj, ipak moramo težiti još boljem odazivu, kako bi postigli sve zadane ciljeve zacrtane tim programom. No, važno je istaknuti, kako je u Županijskoj bolnici Čakovec, u sklopu prva dva kruga Nacionalnog programa ranog otkirvanja raka debelog crijeva,  kod 1.200 osoba provedena kolonoskopija, budući su imale pozitivan test na skriveno krvarenje u stolici. Među njima, rak debelog crijeva otkriven je u 72 osobe, a kod 60% njih radilo se o lokaliziranoj bolesti gdje je petogodišnje preživljenje veće od 90 posto.

Trenutno je u tijeku provedba trećeg kruga Programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji je  započeo 8. travnja 2016. godine, a planira se završiti sredinom 2018. godine. U ovom krugu biti će obuhvaćene osobe rođene od 1941.-1965. godine.  

Za uspješnu prevenciju i provedbu Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, neophodan je maksimalan stručni angažman svih zdravstvenih djelatnika uključenih u njihovu provedbu, te odlična interdisciplinarna i multisektorska suradnja.

 U Međimurskoj županiji, interdisciplinarna i međusektorska suradnja je vrlo uspješna, a ogleda se i u brojnim preventivnim akcijama koje se organiziraju. Jedna od njih je i Dan plave vrpce, akcija koja se u Međimurju obilježava već dugi niz godina.  Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a tijekom akcije svim zainteresiranim osobama dostupne su informacije o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i mogućnostima poboljšanja kvalitete već oboljelih osoba, osobito onih, kojima je zbog raka debelog crijeva učinjena stoma. Naime, liječenje raka debelog crijeva ponekad, osobito u uznapredovalim fazama bolesti, zahtijeva i izvođenje stome ili otvora za pražnjenje sadržaja debelog crijeva na površini trbušne stjenke, što predstavlja veliku promjenu u anatomiji i fiziologiji čovjeka, te zahtjeva veliki angažman oko njege stome te promjenu prehrane i načina života. Kako bi se takve osobe što bolje snašle u novonastaloj situaciji, osim osoblja u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama, puno im mogu pomoći klubovi oboljelih. U sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec od 2008. godine djeluje Udruga ILCO, koja okuplja oboljele od raka debelog crijeva, a njezini članovi mogu oboljelim osobama i članovima njihovih obitelji pružiti sveobuhvatne i pravovremene informacije, praktične savjete i psihološku podršku.

Stoga pozivamo i Vas da se odazovete ovoj akciji, kako bismo zajedno pružili podršku oboljelima od zloćudnih bolesti te kako bismo što veći broj ljudi motivirali da se odazovu Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji spašava živote!

Pripremila koordinatorica Nacionalnog programa ranog

otkrivanja raka debelog crijeva za Međimursku županiju

   Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog


Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Dan plave vrpce 2017.-poziv
440.35 kB

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online