Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Godišnje izvješće o izvršenim obveznim imunizacijama u 2015.godini

U navedenim tablicama prikazani su podaci o najvažnijim rezultatima provedbe obveznog Programa cijepljenja  u Međimurskoj županiji - jedne od najopsežnijih i navrjednijih preventivnih zdravstvenih akcija u cijeloj Hrvatskoj.

Dosadašnja provedba Nacionalnog programa obveznog cijepljenja u Hrvatskoj postigla je izvrsne uspjehe u suzbijanju zaraznih bolesti. Za održavanje povoljnih učinaka ove najučinkovitije masovne preventivne mjere nužan je daljnji nastavak tog rada.

Tablice pokazuju da su u Međimurskoj županiji  u 2015. godini rezultati provedbe nažalost po prvi puta nepovoljniji nego ranijih godina.

Iz godišnjeg izvješća o obveznim imunizacijama za 2015. godinu je vidljivo da smo zajedničkim radom  uspjeli osigurati još uvijek visoke cjepne obuhvate za većinu primovakcinacija i revakcinacije osim za  već navedene  prve revakcinacije DTP-om, primovakcinacije protiv ospica, rubele i zaušnjaka te cijepljenje protiv tetanusa u starijoj dobi.

Razloge za nedovoljne cjepne obuhvate možemo dijelom tražiti u problemu kontinuirane  dostupnosti obveznih cjepiva tijekom godine a dijelom se uočava porast  neodazivanja/neprihvaćanja cijepljenja djece od strane roditelja u odnosu na prethodne godine, što je nažalost trend ne samo u Hrvatskoj , nego u cijelom svijetu. Na tom se polju moraju uložiti dodatni napori za poboljšanje uz osiguranje svih uvjeta za provođenje istih .

Za  sve povoljno učinjeno, potrebno je zahvaliti  svim sudionicima provedbe cijepljenja - liječnicima , med.sestrama  , patronažnim sastrama i svima drugima koji su  uključeni u realizaciju Programa, od  donošenja  programa i plana, preko nabavke i osiguranja ravnomjerne  opskrbe cjepivima, do samog cijepljenja uz posebnu pozornost na eventualne nuspojave cijepljenja i na koncu evaluacije učinka stalnom kontrolom procijepljenosti a posebno praćenjem stanja pobola od bolesti protiv kojih se cijepi.

 

Stručni komentar o izvršenim obveznim imunizacijama 2015.g sa tablicom nalazi se u nastavku članka u  PDF  datoteci.

 

 

                                                                                                 Rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju

                                                                                                              Višnja Smilović,dr.med

                                                                                                                  spec. epidemiologije

 

 

Datoteke uz članak:

376.08 kB
Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online