Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Listerioza

LISTERIOZA


Listerioza je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes.

Bakterija je široko rasprostranjena u našoj okolini ( ima je u tlu, kompostu, vanjskim vodama i odvodima, na voću i povrću, ribi, mesu, peradi, mesnim prerađevinama, nepasteriziranom mlijeku i mliječnim proizvodima, stočnoj hrani- silaži, izmetu životinja, može se dokazati u stolici zdravih ljudi....).

Može preživeti i razmnožavati se na temperaturi okoline od -0.4° C do 45° C (preživljava temperaturu hladnjaka ).

NAČIN ZARAZE

Čovjek se uglavnom zarazi konzumacijom hrane koja je zagađena bakterijom, rijeđe u direktom kontaktu sa životinjama, tlom ili vodama.

ZNAKOVI BOLESTI

Inkubacija bolesti traje od 3 – 70 dana ( većinom oko tri tjedna ).

Zdrave osobe sa normalnim obrambenim sustavom organizma uglavnom neće razviti bolest ili će znakovi bolesti biti blagi ( povišena temperatura, malaksalost ).

Posebno osjetljive skupine za obolijevanje su:

-osobe starije životne dobi

-trudnice

-novorođenčad i mala djeca

-transplantirane osobe na imunosupresivnoj terapiji

-osobe oslabljenog imunog sustava ( HIV/ AIDS, oboljeli od zločudnih bolesti, bolesti jetre, bolesti bubrega, alkoholizam, dijabetes...)

Kod osjetljivih osoba bolest u početku nalikuje gripi ( visoka tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u tijelu), mogu se javiti mučnina i proljev, bolest sa zahvaćanjem središnjeg živčanog sustava ( meningitis, encefalitis), upala srčanog mišića, upala zglobova, bakterija može prodrijeti u krv, kod trudnica može doći do pobačaja, mrtvorođenja, prijevremenog poroda i teške bolesti novorođenčeta.

LIJEČNJE

Bolest se liječi antibiotskom terapijom.

Ne postoji cjepivo protiv listerioze.

PREVENCIJA

-pranje ruku

-pranje voća i povrća pod mlazom tekuće vode

-izbjegavati konzumaciju nepasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda

-dobra termička obrada hrane ( izbjegavati konzumaciju sirovog mesa- mljeveno, mesni namazi...)

-u pripremi hrane izbjegavati križnu kontaminaciju ( križanje čistog i nečistog, križanje sirove i termički obrađene hrane)

- odvojeno čuvati voće/povrće od sirovog mesa/ribe

-izbjegavati bliski kontakt sa životinjama



Pripremila: Suzana Tarandek Strnad, dr. med. spec. epidemiolog

Izvor: www.who.int

www.cdc.gov

www.foodsafety.gov


Fotografije uz članak:
Vezani sadržaj:
USLUGE
Cijepljenje
Sanitarne iskaznice
Tečaj higijenskog minimuma
Ispitivanje vode
Ispitivanje namirnica
Ispitivanje predmeta opće uporabe

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online