Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Subota 22. svibnja 2010. godine, prvi Europski dan pretilosti
Više od pola europskog stanovništva pati od prekomjerne tjelesne težine ili debljine koje često doživljavamo kao nešto što loše utječe na naš izgled i samopouzdanje, a rjetko kao stanja koja su izuzetno štetna po zdravlje jer  povećavaju rizik za razvoj mnogih po život opasnih bolesti kao što su tip 2 šećerne bolesti i bolesti srca i krvnih žila, koje su danas vodeći uzroci smrtnosti širom svijeta, a moguće ih je spriječiti. Više od pola europskog stanovništva pati od prekomjerne tjelesne težine ili debljine koje često doživljavamo kao nešto što loše utječe na naš izgled i samopouzdanje, a rjetko kao stanja koja su izuzetno štetna po zdravlje jer  povećavaju rizik za razvoj mnogih po život opasnih bolesti kao što su tip 2 šećerne bolesti i bolesti srca i krvnih žila, koje su danas vodeći uzroci smrtnosti širom svijeta, a moguće ih je spriječiti.

Letak Savjetovališta za prevenciju
prekomjerne tjelesne težine i debljine

Vlade mnogih zemalja danas poduzimaju značajne korake u prevenciji prekomjerne tjelesne težine i debljine, no ako želimo zdraviju Europu danas, potrebno je osnažiti napore da pomognemo onima koji već sada pate od debljine ili viška kilograma.

Ovom kampanjom, 5-10 za zdraviju Europu, želi se dati poticaj i pomoći ljudima s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom da izgube 5-10%  tjelesne težine što će doprinjeti poboljšanju zdravlja naše nacije i poboljšanju kvalitete života ljudi diljem Europe.

 

Jeste li znali ?


 

Ako imate višak kilograma ili ste pretili, gubitak vaše težine za 5-10% može značajno unaprijediti vaše zdravlje ?

 

Što možete učiniti sada ?

 

Posjetite web stranicu Europskog dana pretilosti - www.obesityday.eu i ispunite peticiju Europskih građana za zdraviju Europu.

 

Ako se sakupi milijun potpisa građana diljem Europe, može se tražiti Europsku komisiju da  poduzmu akcije koje će omogućiti pretilim osobama da dobiju potrebnu podršku kako bi uspjeli postići poželjnu tjelesnu težini i tako unaprijediti svoje zdravlje.

 

Provjerite svoj Indeks tjelesne mase (ITM)

 

Indeks tjelesne mase predstavlja omjer tjelesne težine izražene u kilogramima i kvadrata tjelesne visine izražene u metrima = TM(kg)/TV(m)2

Npr. ako odrasla osoba ima 70 kg, a visoka je 1,7 metara, njezin BMI iznosi 24,2 –

 

 70/1,7 x 1,7 = 70/2,89 = 24,2

 

Ta osoba spada u kategoriju osoba s normalnom tjelesnom težinom (BMI od 18,5-24,9). Prekomjernu tjelesnu težinu imaju odrasle osobe čiji je BMI od 25-29,9, a kod osoba koje imaju BMI veći od 30, govorimo o debljini.

 

Ako imate višak kilograma ili ste pretili, potražite što prije savjet liječnika.

 

Identifikacija pretilosti kod djece vrši se pomoću BMI percentilnih krivulja koje su prilagođene dobi i spolu djeteta, te se za njih ne mogu primjeniti prije spomenute kategorije uhranjenosti prema vrijednostima BMI. 

 

Izračunajte što prije svoj Indeks tjelesne mase ili posjetite Savjetovalište za prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu koje radi u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije jednom tjedno svaki četvrtak (ovaj tjedan iznimno u petak – 21.05.2010.) od 08-12 sati – molim da tu stavite link na letak o Savjetovalištu.​
Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
EUROPSKI DAN PRETILOSTI - plakat
40.00 kB
USLUGE
Cijepljenje
Sanitarne iskaznice
Tečaj higijenskog minimuma
Ispitivanje vode
Ispitivanje namirnica
Ispitivanje predmeta opće uporabe

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online