„Vitamin D i magnezij – mikronutrijenti koji čuvaju naš imunitet“
„Vitamin D i magnezij – mikronutrijenti koji
čuvaju naš imunitet“ bila je tema mjesečnog susreta Grupe za podršku, koja je
nakon pauze od tri mjeseca ponovno održana 17. lipnja 2020. godine
Na susretu edukativno - suportivne grupe održanom
17.06.2020., Marijana Krajačić, mag. nutricionizma održala je predavanje o
vitaminu D i magneziju kao mikronutrijentima koji čuvaju naš imunitet. Na predavanju
je istaknuto da se
nedostatak ovog vitamina manifestira u svim dobnim skupinama, a deficitu su
posebice skloniji dojenčad, starije i pretile osobe. Spomenuto je i da na
razinu vitamina D u serumu utječu brojni faktori kao što su dob, spol, indeks
tjelesne mase (važno je održavati poželjnu tjelesnu težinu), boja kože,
zagađenost zraka, odjeća, izlaganje suncu i prehrambene navike (nezdrava
prehrana). Korisnicima je istaknuta važnost unosa ovih nutrijenata putem
pravilne prehrane te su upućeni u to koje namirnice treba konzumirati. Što se
tiče starijih osoba, kod njih često dolazi do deficita upravo iz razloga jer
hranom ne unose dovoljne količine vitamina D, a s druge strane manje su izložene suncu te je
deficit ovog vitamina češći. Kod mlađih osoba, osim nezdrave prehrane, ključnu
ulogu igra i činjenica da se prilikom izlaganja suncu sve više koriste zaštitne
kreme koje sprječavaju da sunčeve zrake dođu do kože te je tako onemogućena
sinteza ovog važnog vitamina. Također, istaknuto je da smo zimi općenito manje
izloženi sunčevim zrakama jer više boravimo u zatvorenim prostorima, manje je
sunčanih dana, a dodatni problem predstavljaju i slojevi odjeće koju nosimo na
sebi. Bitno je napomenuti da se ljeti preporuča nošenje odjeće od pamuka ili
lana, a poželjno je izbjegavati odjeću napravljenu od sintetskih materijala s
obzirom da takva odjeća može imati učinak barijere. Namirnice poput ribe i to posebice
one masne - lososa, sardine, tune, skuše, mlijeka i mliječnih proizvoda te jaja
izvrsni su izvori vitamina D te ih je važno uvrstiti u svakodnevne obroke, a od
biljnih izvora gljive su svakako namirnica koju se preporuča uvrstiti u
jelovnik i to u obliku variva, priloga s
kašom ili rižom, omleta s jajima. Što se tiče magnezija, dnevne potrebe za
magnezijem iznose 300 do 400 mg ( 375 mg)
- preporučenu količinu je najbolje unijeti iz prirodnih izvora
raznovrsnom prehranom, a ukoliko je potrebno može i putem dodataka prehrani.
Bez obzira na mogućnost suplementacije, ne zaboravite da pridržavajući se
principa pravilne prehrane, potrebe za ovim važnim mineralom se lako mogu
zadovoljiti i to unosom raznovrsnog svježeg povrća, orašastih
plodova poput lješnjaka, oraha, badema, sjemenki, mahunarki kao što su grah,
leća, slanutak, soja, grašak i bob te integralnih žitarica poput heljde, prosa,
ječma i zobi. Neka Vaš tanjur bude ispunjen namirnicama raznih boja, tijelo
izloženo optimalnoj količini sunčevih zraka, a imunitet, osim uz pravilnu
prehranu, ojačan i dovoljnom razinom tjelesne aktivnosti.