Ispiši Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas

Europski dan debljine - USPJEŠNA PRIČA

Moj problem prekomjerne tjelesne težine potječe još od ranog djetinjstva. Pokušavala sam primijeniti različite dijete ali bez nekih značajnijih uspjeha. Uglavnom nisam bila karakter hraniti se po nekoj točno određenoj formuli i kile bi se ponovno vračale. Bila sam nezadovoljna svojim izgledom. Imala sam i povišeni krvni tlak koji sam naslijedila od roditelja. Nisam se dobro osjećala. Nažalost nečemu se okrenemo i počnemo ozbiljno shvaćati tek kad problem postoji. Sasvim slučajno saznala sam od gospođe Ljiljane Šipuš, stručne voditeljice aerobike u Maloj Subotici, za "Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine“. Sjećam se svog prvog posjeta i razgovora s doktoricom u veljači 2011.g. Svakom pacijentu pristupa se individualno. Napravili smo analizu sastava tjelesne mase pomoću aparata i odredili količinu kalorija za moju visinu i težinu. Doktorica me savjetovala o prehrani,dala tablicu kalorijskih vrijednosti za pojedinu vrs tu namirnica, načinu pripremanja hrane, o količini tekućine koju je potrebno popiti kroz dan...Tada u savjetovalištu još nije djelovala mag. nutricionizma, koja mi je kasnije napravila jelovnik s mogučnošću odabira određene vrste namirnica. Važno je i kretanje, bavljenje nekim sportom, biciklizam ili jednostavno brzo hodanje.

Sljedeći naš susret dogovoren je za mjesec dana a bio je postavljen i cilj:smršaviti 3-4kg. Prva pomisao koja mi je proletjela kroz glavu još u savjetovalištu bila je:"ALI JA ZA TO NEMAM VREMENA!" Međutim, nisam je izgovorila jer sam znala da bi to značilo odustajanje. Umjesto toga počela sam voditi dnevnik prehrane i zbrajati kalorije. Prehrana se sastojala od 5-6 manjih obroka u pravilnim razmacima. Na posao sam hranu nosila od doma. Bio je to neki nisko kaloričan obrok i po 2 voćke koje sam pojela 2,5h prije, odnosno poslije obroka na pauzi. Bilo je teško na početku. Znala sam reći:"Mogla bih pojesti još jedan takav obrok!"Sreć a je bila u toma da ga nisam imala sa sobom. Bitno je bilo i to da sam hranu pripremala ili barem osmislila jelovnik jedan dan unaprijed. Kad sam došla s posla oko 15.30h i nisam imala pripremljen nisko kaloričan obrok, pojela sam ono što mi je bilo na dohvat ruke, često nezdravo i visoko kalorično. Znači prehrana je bila osmišljena i planirana, temeljena na savjetima uz puno tekućine. Bilo je dana kad sam pojela i preveliku količinu hrane odjednom. Bilo mi je zlo jer se organizam već privikao na male količine hrane. I danas ponekad jedem ono što jako volim-kolače, ali uvijek u malim količinama. Već od prije član sam udruge"Sport za sve" i 2 puta tjedno po 1,5h igramo odbojku, automobil sam zamijenila biciklom, pješačim kad god mogu min. 1h dnevno. U svemu tome najveća podrška mi je obitelj. Često sa mnom hodaju ili voze bicikl. Suprug me često mijenja u kontroliranju domaćih zadaća ili čak obavljanju nekih drugih poslova. U ovih 15 mjeseci izgubila sam 11kg. Krvni tlak je u granicama normale a kolesterol, trigliceridi i šećer u krvi su također u normali, iako ni dosad s tim nisam imala problema. Kroz zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost potičem i svoju obitelj na usvajanje zdravog stila života. I dalje redovito posjećujem savjetovalište i opet imam svoj cilj:zadržati postignutu tjelesnu težinu. Ukoliko i Vi imate problema sa prekomjernom tjelesnom težinom, dođite u savjetovalište. Tu Vas čeka tim stručnjaka koji Vam može pomoći. Ispružena Vam je ruka, a Vi je samo morate dohvatiti i ona će Vas dalje voditi. I krečite se, jer život je lijep...

Zahvaljujem se svim članovima tima koji rade u Savjetovalištu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije koji su mi svojim savjetima i znanjem na stručan, profesionalan i ljubazan način pomogli da ostvarim svoj san i moj život učinile sretnijim,ljepšim i zdravijim.

Lidija Pokrivač , 39 godina, ing. odjevne tehnologije

Vezani sadržaj:

Besplatni info telefoni za nacionalne programe

Rak grlića maternice i rak dojke

Rak debelog crijeva

0800-200-080

Djelatnosti
Školska medicina 040 312 157
Mikrobiološki laboratorij 040 310 336
Epidemiologija 040 310 337
Javno zdravstvo 040 386 839
Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja,
prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
040 314 400
Računovodstvo 040 386 825
Ravnateljstvo 040 311 790
KONTAKT

Ivana Gorana Kovačića 1E,
40 000 Čakovec

Tel/Fax: 040/310-338
E-mail: info->zzjz-ck|hr

Kontaktirajte nas online